Povežite se sa nama

Vijesti

BURIĆ: Cilj Abazovićeve izjave degradiranje Državnog tužilaštva

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Čude poruke potpredsjednika Vlade da „tužioci ne mogu da prate volju Vlade Crne Gore da se izbori sa organizovanim kriminalom“ imajući na umu činjenicu da je Više državno tužilaštvo u Podgorici u slučaju zaplijene kokaina 1,4 tone kokaina, shodno zakonskim ovlašćenjima, profesionalno i odgovorno koordiniralo sa Upravom policije u aktivnostima zaplijene droge i lišenja slobode dva lica, a sve u mjeri u kojoj je dobijalo informacije od Uprave policije, kazao je v.d. vrhodnog državnog tužioca Dražen Burić.

Burić se oglasio zbog kako je rekao, činjenice, da se rezultati rada državnotužilačke organizacije nastoje umanjiti, zanemariti, a sama institucija diskreditovati, što potvrđuju, kako je istakao, poruke potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa jučerašnje konferencije.

On je da Državno tužilaštvo rukovodi pretkrivičnim postupkom i da u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku državni tužilac izdaje obavezujuće naloge i neposrednim rukovođenjem, usmjerava radnje policije i drugih organa. To znači, kako je istakao, da je i akcijom zaplijene 1.400 kilograma kokaina rukovodilo Državno tužilaštvo, konkretno Više državno tužilaštvo u Podgorici.

– Cijenimo da je izjava potpredsjednika Vlade politički motivisana s ciljem degradiranja Državnog tužilaštva i namjere da se ono javnosti i međunarodnoj zajednici predstavi kao institucija koja neprofesionalno postupa u radu. Bez namjere da se upuštamo u populističke rasprave i potrebu da se ostvareni rezultati pripišu isključivo izvršnoj vlasti napominjemo da će Državno tužilaštvo, nezavisno od dnevnopolitičkih ili bilo kakvih drugih okolnosti, ostati jedinstveno i dosljedno u ostvarivanju Ustavom i zakonom propisanih nadležnosti, a to je gonjenje učinilaca krivičnih djela i drugih kažnjivih djela koja se gone po službenoj dužnosti – naglasio je
Burić.

On podsjeća na, zakonom propisanu, normu da se poslovi Državnog tužilaštva ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem i da niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju njegovih poslova.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije