Povežite se sa nama

Društvo

BURZANOVIĆ ZA LUČU: Vijesti razaraju medijski prostor Crne Gore i dijele društvo

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U intervjuu za portal Luča, dugogodišnji novinar i dopisnik agencije SRNA, Tihomir Burzanović koji je odnedavno i predsjednik Udruženja novinara Crne Gore, kazao je da je medijska scena u Crnoj Gori potpuno razorena.

“Imamo Javni servis koji uređuje predsjednik države, a vode DPS portparoli i jastrebovi, dok sa druge strane imamo koncern ili kancer „Vijesti“ koji bezobzirno i protivno volji glasača sa avgustovskih izbora, preuzima veliki broj državnih funkcija i to nezasluženo”, kazao je Burzanović.

Dodao je da je Ministarstvo za medije, koje bi po prirodi stvari trebalo da bude u resoru kulture, pripalo nekompetentnoj ministarki koja u pojedinim momentima pokazuje da nije ni približno sposobna za funkciju ministarke medija i da ponekad djeluje kao da ne zna „da li je došla ili pošla“.

“Zastrašujući podatak je da je u novu vlast ušlo 14 novinara i saradnika koncerna – kancera „Vijesti“ beskrupuloznim nastupima, kao da su glasači opozicije neznaveni i nemaju svoje kandidate, nego su im to vlasnici “Vijesti” oteli i postavili svoje ljude, koji su se pokazali kao katastrofalna rješenja. „Vijesti“, pored toga, na svoj način dodatno, svojom uređivačkom politikom, razaraju medijski prostor i dijele društvo u Crnoj Gori, ali i sa istim efektima kao i Javni servis”, ističe Burzanović.

Naš sagovornik kaže da je u novinarstvu u Crnoj Gori najprofitabilnije ponašanje „uljeza“, koji sa kratkim boravkom u ovom poslu, postaju javne ličnosti koje onda ostvaruju politički karijeru što dodatno kompromituje novinarsku profesiju.

“Prosto je nemoguće razdvojiti novinare i uljeze, jer su uljezi agresivniji i bezobzirniji, dok novinari – profesionalci ispaštaju. Neshvatljivo je i da politička elita i vlasnici medija u Crnoj Gori rade na tako dugom trajanju Javnog servisa. Valjda im postojeće stanje u tom mediju odgovara – što gore to bolje. Sa jedne strane vlasnici medija forsiraju, na taj način, lažni kvalitet svog medija, dok političari svoju nesposobnost opravdavaju neprofesionalnošću Javnog servisa. Javni servis treba zatvoriti i svima dati otkaze, a nakon toga formirati žiri ili komisiju za prijem profesionalaca i nepartijski neostrašćenih novinara”, ističe Burzanović.

Dodaje i da je suluda ideja političara i vlasnika medija da se spase štampani dnevni mediji, kojih, za Crnu Goru, ima previše.

“Napravljen je dil političara i medija tako da političari daju državni novac vlasnicima štampanih medija, a oni za uzvrat prostor u njima izdaju za velike državne novce političarima. Tako imamo momenat da Vlada „spašava“ Pobjedu sa 100.000 eura i Dnevne novine sa oko 60.000 eura, odnosno spašava čovjeka koji je vlasnik Svetog Stefana, kao i skoro sa 40.000 eura dnevne novine “Vijesti” čiji vlasnici imaju banku. Nevjerovatna situacija gdje se onima koji imaju novac i kapital daje još novca od države, dok se novinarima ne daje ni novac, ni profesija, ni dostojanstvo ni sigurnost kako ekonomska tako ni bezbjednosna”, kaže Burzanović.

Prema njegovim riječima, sve ovo govori da je novinarstvo u Crnoj Gori, u jubileju -150 godina novinarstva, potpuno razoreno i da su novinari  poniženi, mobingovani i ucijenjeni.

“Sa druge strane, uljezi u novinarstvu su, tranzicijom vlasti, svojom bezobzirnošću i drskošću, zauzeli državne funkcije ambasadora, ministara, pomoćnika, savjetnika i drugih državnih funkcija mada za njih, kako je do sada praksa pokazala, nijesu dorasli, a da ne govorimo o tome da pomenute poslove ne obavljaju baš najsjajnije”, naglašava Burzanović.

Kako kaže, informacije i vijesti koje objavljuju mediji u Crnoj Gori su danas katastrofalno novinarski urađene, lošije nego ikada ranije.

“Sve one, bez obzira koji mediji ih objavljuje, imaju političku i stranačku obojenost, koja same vijesti dovodi do apsurda, humora i poprimaju ton sarkastičnosti. Danas se u Crnoj Gori može pričati o svemu sem o profesionalnom izvještavanju. Ono što je užas medijske scene je i nametanje tema koje nemaju nikakve veze sa Crnom Gorom, njenom sadašnošću i realnošću. Sve vijesti i teme su ispolitizovane do neslućenih granica”, kaže Tihomir Burzanović.

U svemu tome, dodaje, su novinari nemilosrdno zloupotrebljavani i korišteni.

“Većina novinara u Crnoj Gori su danas na rubu egzistencije, bez profesionalnog dostojanstva i pod snažnim mobingom urednika i vlasnika”, zaključuje Burzanović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije