Povežite se sa nama

Vijesti

CAREVIĆ O CETINJU: Nijesam ponosan na ono što sam uradio

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević prisustvovao je danas obilježavanju Dana novomučenika jasenovačkih. Tom prilikom za Nova.rs govorio je o zloglasnom logoru u Jasenovcu, ali i nedavnim dešavanjima na Cetinju.

Priznao je da je imao direktnu ulogu kada je u pitanju ustoličenje Joanikija, ali i da “nije ponosan zbog svog postupka, da je angažovana mašina koja je probila barikade”.

Kako je istakao, Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u Crnoj Gori biće odbranjeni od napada.

„Ovo je za mene poseban trenutak. Uvijek ovdje dođem sa velikim zadovoljstvom, ali i posebnom tugom. Sjećanje na nevino stanovništvo koje je stradalo nas opominje da uvijek dođemo i nikada ne zaboravimo stradanje našeg naroda, bez suda i presude. Neviđena zvjerstva, koja normalnom umu nisu poznata, dogodila su se našim stanovnicima. Dolazimo sa željom da se žrtve ne zaborave i kao opomena da moramo biti složniji i sabraniji, da se borimo sa svim izazovima u narednom periodu“, rekao je Carević za Nova.rs.

Kada je riječ o nedavnim događajima sa Cetinja i haosu koji je nastao zbog ustoličenja mitropolita Joanikija, Carević priznaje da je imao direktnu ulogu, na koju nije baš ponosan.

„Vidjeli ste da sam bio učesnik u svemu tome. Dobro znate, a nisam ponosan zbog svog postupka, da je angažovana mašina koja je probila barikade i uspjela da obezbijedi ustoličenje mitropolita Joanikija. Neprimjereno je i nevjerovatno koliko se pamet pomutila Đukanoviću i njegovim saradnicima. Nakon vladavine od 30 godina ostavili su ekonomsku pustoš, a sada otimanjem crkava hoće sebi da pribave političke i ekonomske pozicije. Slažem se sa patrijarhom i podržavam sve što je rekao. Normalan um to ne može da shvati i prihvati. Vidjeli ste da smo ipak uspjeli, a uspjećemo i u narednom periodu da odbranimo srpsku crkvu i narod u Crnoj Gori“, dodao je.

Mir je, kako ističe gradonačelnik Budve, preduslov za sve. Ipak, postoje situacije kada je reagovanje neizbježno.

„Pozivamo na mir, razum, kao i patrijarh. Mir je uslov za sve, a mi ćemo znati šta da radimo u svakom slučaju. Kada ste pritjerani uz zid, morate da reagujete. Nadamo se da će međunarodni uticaj biti manji da će ipak uvažiti realnost kada je u pitanju Crna Gora“, zaključio je.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
4 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
malicrnogorac
malicrnogorac
13.09.2021. 19:20

Bato i kamioni i mehanizacija…tu se najbolje snalazi…oko otimanje crkava i svojih postupaka ,bez mozga, bolje da ćuti,tako je najpametniji…vidjeti samo ovaj apel za mir u tekstu…
batokomedija !

BMX
BMX
13.09.2021. 20:36

„Nadamo se da će međunarodni uticaj biti manji da će ipak uvažiti realnost kada je u pitanju Crna Gora“
Upravo u ovoj recenici je sadrzana sustina djelovanja Rusije, Srbije, ruskog nosaca aviona – Crkve Srbije, SANU, Vucica i petokolonasa koji podrzavaju ustolicenje sroskog sveta u Crnoj Gori. Oni zele da Zapad, SAD, EU i NATO prihvate poraz i novu ‘realnost“ posrbljavanja Crne Gore i njeno usisavanje u Vucicev i Dodikov srpski svet. Zele da oni prihvate „realnost“ da Crna Gora vise nije, niti ce to ikad vise biti – prozapadna, gradjanska, sekularna, multietnicka i multivherska tolerantna drzava, vec ce to biti pravoslavna dzamahirija, novi Ran usred Evrope, balkanski zapecak vracen 30 godina unazad u grotlo mrznje, zaostalosti i podjela.

Zekovic Bobo
Zekovic Bobo
13.09.2021. 21:05

A ne bole te desetine hiljada Crnogoraca koje ste pobili 1918 bez suda i presude, bez krivice. I to ne da nijesu imali bilo kakvu krivicu, nego su ginuli braneci Srbiju. A Srbi udri, ka sto ti sad udari, iako nijesu bili pritjerani uza zid, nego su bili opsjednuti osvajanjem i unistenjem Crmogorske drzave i Crnogoraca. Milo nam je sto si naredan da reagujes kad budes pritisnut uz zid. Platices sve gadosti koje radis, vjeru ti dajemo.

soko
soko
15.09.2021. 02:57

Nije dovoljno samo tvoje izvinjenje nego zbog toga bi trebao da odgovaras, da su to ‘drugi’ uradili znali bi ste da se bunite i da kaznjavate! U istoriji Crne Gore, mislim da gora vlada nije bila niti ce biti, sve sto radite radite na stetu Crne Gore i njenih gradjana, sram vas bilo!

Sponzor

Najčitanije