Povežite se sa nama

Društvo

ČEKA SE IZMJEŠTANJE: Most „Luča“ nije bezbjedan zbog dalekovoda

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Most Luča u sklopu Jugozapadne obilaznice svečano je otvoren 21. maja, ali istog dana i zatvoren, jer nije urađen test opterećenja i nijesu izmješteni dalekovodi ispod kojih je sagrađen, piše Dan.

Dva dalekovoda pripadaju CGES-u, a jedan CEDIS-u, dok gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kaže da treba da pomjere pet stubova dalekovoda.

Njihovo izmještanje na drugu lokaciju platiće Glavni grad.

Vuković je juče kazao da su znali da postoji potencijalni problem sa dalekovodom, ali nijesu to da će iz CGES-a biti eksplicitni da nije bezbjedno da se koriste most i saobraćajnica.

„Rekao sam da ne možemo pustiti saobraćajnicu dok se ne uradi test opterećenja mosta, i to se završava ovih dana, i pomjerimo pet stubova dalekovoda koji su u neposrednoj blizini mosta. Postoje tri dalekovoda, jedan snabdijeva KAP, a dva su rezervna. Ta dva su bila ugašena dok su trajali radovi na mostu i nadali smo se da bi takvo stanje moglo da se nastavi. Međutim, iz CGES-a su nas desetak dana pred obilazak mosta informisali da moraju iz predostrožnosti da drže jedan dalekovod ako nešto bude sa dalekovodom KAP-a da bi ga aktivirali i bezbjednost učesnika u saobraćaju bila ugrožena. Građevinska dozvola bi trebalo da bude dobijena narednih nekoliko dana. Nakon toga očekujem da nam treba mjesec dana da pomjerimo tih pet stubova, da se sistem prespoji i da pustimo saobraćajnicu“, kaže Vuković.

Iz CGES-a navode da se ne može govoriti o spornim dalekovodima iz razloga što je ta CGES-ova energetska infrastruktura izgrađena prije 50-tak godina.

„Isto toliko se nalazi u neposre dnojblizini Jugozapadne obilaznice. Projektom izgradnje Jugozapadne obilaznice, zbog usklađivađa saobraćajnice i dalekovoda, predviđeno je izmještanje jednog dijela dalekovoda, kao i ugradnja dva stuba u neposrednoj blizini mosta Luča. U pitanju su dva 110 kV dalekovoda“, kažu iz CGES-a.

Oni navode da su prije početka izgradnje saobraćajnice, dali saglasnost na projektnu dokumentaciju, koja je podrazumijevala izmještanje dalekovoda, odnosno usklađivanje sa planiranom saobraćajnicom.

„Most je sastavni dio saobraćajnice, što znači da je projektna dokumentacija obuhvatila i aspekt izmještanja dalekovoda. Da bi most bio u funkciji, investitor projekta Jugozapadne obilaznice ima obavezu izmještanja dalekovoda. Investitor radova nije CGES, već Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice, te nemamo podatak o vrijednosti izmještanja dalekovoda. U Zakonu o energetici decidno piše da nadležni državni organ može naložiti izmještanje energetskog objekta samo u s lučaju izgradnje objekata saobraćajne, energetske i komunalne infrastrukture, objekata za potrebe odbrane zemlje, vodoprivrednih objekata i objekata za zaštitu od elementarnih nepogoda… Troškove izmještanja energetskog objekta, koji obuhvataju i troškove gradnje, odnosno postavljanja na drugoj lokaciji, snosi investitor objekta radi čije izgradnje se izmješta“, navode iz CGES-a.

Vladimir Ivanović iz CEDIS-a kaže da je jedan njihov dalekovod sporan, ali da čekaju odobrenje Glavnog grada za novu lokaciju.

„Uputili smo im zahtjev da nam odobre lokaciju na kojoj ćemo postaviti stub, a treba nam jedan dan da ga postavimo. On je preko ulice i ekipe su izašle na teren i konstatovale da po visini ne zadovoljava, jer je na tom prostoru sada urađen kao nadvožnjak“, kaže Ivanović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije