Povežite se sa nama

Društvo

Čeka se stav AEM-a: Nije problem u Šešelju već u vlasti koja podstiče mržnju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Pobjeda juče nije mogla dobiti zvaničan stav od predstavnika Savjeta Agencije za elektronske medije da li su se stekli uslovi da primijene ranije najavljene sankcije, budući da su se „faulovi“ Hepi TV ponovili, a u međuvremenu su iscrpljeni sve proceduralne intervencije

Blaćenje Cetinjana i Cetinjanki, ali i crnogorske nacije kroz međusobno dopunjavanje stalnog gosta Hepi televizije Vojislava Šešelja i voditelja Milomira Marića kulminiralo je juče ujutro zbog čega su uslijedile oštre reakcije dijela šokirane javnosti, ali i pozivi Agenciji za elektronske medije da, konačno, preduzme konkretne sankcije zbog šovinističkih ispada koji se emituju sa tog kanala.

Šešelj je tokom gostovanja u jutarnjem programu na Hepi televiziji, koja se prenosi u kablovskoj ponudi u crnogorskom etru, Cetinjane nazvao saradnicima okupatora.

– Veliki broj Cetinjana napravila je italijanska okupaciona sila za vrijeme Drugog svjetskog rata. Bilo je Cetinjanki poprilično koje su se k****le sa italijanskim vojnicima, a i djecu odgajale poslije, nisam čuo da je neka ubijala – rekao je Šešelj.

Ovim mizoginim uvredama, priključio se i voditelj Milomir Marić, koji je dodao da su ,,to onda italijanska djeca“. Na tu konstataciju nadovezao se Šešelj koji je kazao da su to ,,pola italijanska, pola srpska djeca“.

Nije prvi put da se na ovoj televiziji dešavaju slični skandali, a Savjet za elektronske medije je ranije nekoliko puta naglašavao da se na ovoj TV i na nekoliko drugih emitera emituje sadržaj koji promoviše mržnju, netrpeljivost prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

GOVOR MRŽNJE

Član Savjeta AEM-a Milan Radović zatražio je sjednicu tog tijela i uputio prijedlog da REM reaguje zbog iznijetog govora mržnje prema građankama i građanima Cetinja.

– Govoru mržnje nema mjesta na našem medijskom nebu i mediji moraju poštovati standarde – naveo je Radović na Tviteru.

Pobjeda juče nije mogla dobiti zvaničan stav od predstavnika Savjeta Agencije za elektronske medije da li će i kada sjednica biti održana, odnosno da li su se stekli uslovi da primijene ranije najavljene sankcije, budući da su se „faulovi“ Hepi TV ponovili, a u međuvremenu su iscrpljene sve proceduralne intervencije posredstvom regulatornog tijela susjedne Srbije.

Ranije je iz SAEM najavljeno da će odluku o privremenom ukidanju pojedinih televizija iz Srbije, za koje je utvrđeno da su emitovale govor mržnje usmjeren protiv Crne Gore, donijeti kada ustanovi da li su sporni emiteri u posljednje vrijeme nastavili sa prikazivanjem sadržaja suprotno međunarodnim propisima.

Kontinuitet uvreda

Kako je za Pobjedu kazala srpska novinarka i književnica Vesna Mališić, nije ovdje problem u Šešelju, već u vlasti u Srbiji koja omogućava, stimuliše i podstiče ovakav govor.

Prema njenim riječima, to je očito kroz prisustvo na medijima sa javnom frekvencijom ljudi koji u kontinuitetu veličaju ratne zločince ili vrijeđaju druge narode.

– Generalno, kada se pogledaju televizije sa nacionalnom frekvencijom i što se na njima govori, ne shvatam što je motiv za tako što, osim užasne brutalnosti prema svima koji ne dijele preference ove srpske vlasti – kazala je Mališić Pobjedi.

Što se tiče Šešelja, dodaje ona, on nikad nije imao granica, a uvijek je bio izvođač radova.

– Možda je sada uskočio, jer je Vulin na pauzi – navela je ona.

Kako je kazala, posebna dimenzija je odnos prema ženi i mizogini sadržaj izjave, što je posebno kontradiktorno jer je javnost u Srbiji u posljednje vrijeme veoma senzibilisana kada su napadi na žene i nasilje prema ženama u pitanju.

REAKCIJE

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista Aleksandar Bogdanović zapitao se da li će vlast konačno preduzeti nešto povodom fašizma koji konstantno dopire od strane rijaliti-nacionaliste u Crnu Goru, a putem njemu servilnih televizija

– Postoji li među njima jedna jedina osoba koja želi da stane na put ovoj kontaminaciji – upitao je Bogdanović na Tviteru.

On je istakao da očekuje od vlasti da hitno zabrani programske sadržaje koji promovišu šovinizam i mržnju.

– Nema izgovora niti pravdanja birokratskim procedurama, toga smo se naslušali – zaključio je Bogdanović.

Iz Građanskog pokreta Ura pozvali su Agenciju za elektronske medije da u hitnom postupku i u skladu sa zakonom preispita sporne sadržaje

Hepi TV, čiji se program emituje i na prostoru Crne Gore, te na osnovu njih izrekne sankcije.

Kažu da je u pitanju medij koji preko opskurnih i marginalizovanih političkih ličnosti kontinuirano širi jezik mržnje i netrpeljivosti.

– Takav diskurs u Crnoj Gori nikada neće biti društveno prihvaćen – stoji u njihovom reagovanju.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković ocijenila je da Vojislav Šešelj, „ogavni šovinista i velikosrpski fašista, presuđen od Haga, hoće da ponizi Crnu Goru i Cetinjanke“.

– Etnički Hrvat, naturalizovani Srbin iz Bosne, presuđeni ratni zločinac, još hoće da dijeli istorijske i političke lekcije – napisala je Vuksanović-Stanković na svom Tviter profilu.

– Primitivizam pomiješan sa jeftinim prostaklukom zaslužuje samo prezir. I ništa više od toga – kazao je poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović.

Poslanica Pokreta za promjene (PZP) i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak pozvala je građane na bojkot Hepi TV.

– Block out za Šešelja i svaki šešeljizam, kao i za Marića i njegovu Hepi TV! Divan je osjećaj, vjerujte – napisala je Bošnjak na Tviteru.

ISTORIJA ĆUTNJE

Kako je u oktobru za Pobjedu saopštio predsjednik SAEM Branko Bošković, prije odluke o tome da li će se neki programi zamračiti zbog problematičnog sadržaja, obaveza AEM je da prvo pokušaju da riješe problem tako što će se obratiti kolegama iz Srbije.

– Konvencijom o prekograničnoj televiziji propisano je da kada neka država ustanovi da je došlo do kršenja Konvencije, ona će o navodnom kršenju obavijestiti državu iz koje se vrši emitovanje i te dvije države će nastojati da prevaziđu poteškoće na osnovu odredaba člana 19 (Saradnja između država ugovornica), 25 (Mirenje) i 26 (Arbitraža) Konvencije – pojašnjava Bošković.

SAEM se prilikom prethodne slične situacije obratio REM-u koji je trebalo da u roku od 15 dana utvrdi da li je u emisiji Hepi televizije ,,Ćirilica“, koja je obrađivala temu „Da li će pasti krv u Crnoj Gori“, bilo govora mržnje upućenog prema crnogorskoj naciji. Program je prikazan uoči protesta na Cetinju povodom ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija. Međutim, rok je „probijen“, a REM je zatražio dodatno vrijeme, što im crnogorske kolege nijesu odobrile.

Podsjetimo, u februaru 2020. godine AEM je zabranila reemitovanje pojedinih sadržaja, koji se emituju u okviru programa TV Hepi i TV Pink M iz Srbije. Ta zabrana je trajala tri mjeseca zbog promovisanja mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti, odlučio je tada Savjet Agencije za elektronske medije.

Savjet AEM utvrdio je da se na televizijama Hepi TV, Pink M, Pink plus i Pink učestalim emitovanjem (posebno uočenim u periodu avgust – septembar 2021), u okviru sadržaja različitih formi i žanrova, koristi pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvređivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti.

Božović: Paradigma srpskih desničara prema Crnoj Gori

Sociolog Ratko Božović ocijenio je u izjavi za Portal Analitika da su uvrede na račun Cetinjanki, koje je iznio lider Srpske radikalne stranke

Vojislav Šešelj, paradigma odnosa srpskih desničara prema ljudima iz Crne Gore i samoj Crnoj Gori.

Vođu srpskih radikala Božović je opisao kao „junaka na riječima“.

– Ne očekujemo valjda lijepe riječi i neki smisao od Šešelja? Nije to govor o Cetinjankama, to je govor o onima koji pričaju tu ispraznu priču – kazao je Božović.

On ističe kako Šešeljeva izjava nije incident već stanje srpskog društva koje je opisao kao „besramno opstajanje antilogike i antiljudskog ponašanja gdje imamo ne moral, nego stanje izvan morala“.

– Napravljena je atmosfera da je moguće sve što je nemoguće, neadekvatno, apsurdno, glupo i nemoralno – naglasio je Božović.

U uslovima kada je sve to moguće, onda je moguća i takva priča.

– Nemojmo se čuditi ništa, nema više mjesta za čuđenje. Čuđenju ima mjesta samo ako se kaže nešto normalno i moralno. Ovdje više ne postoji moral ni za ono što se kaže ni za ono što se čini. Eto, dotle smo mi došli – podvukao je Božović.

On je odbacio mogućnost da će Šešelj ili Hepi televizija trpjeti ikakve sankcije zbog skandaloznih izjava.

– Koje crne sankcije?! Kako će to kažnjavati vlasti koje to omogućavaju i podstiču– upitao je Božović.Prema njegovim riječima, nacionalizam u Srbiji doživljava ekspanziju.

– To je sve u okviru opšte priče o „srpskom svetu“. U pitanju je novi talas razumijevanja „srpskog sveta“ i u Crnoj Gori. Sve je to dio ekstremnih ponašanja koja se mogu svesti na jednu jedinu sintagmu – patologija društva, kao i patologija ličnosti u tom društvu – zaključio je Božović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije