Povežite se sa nama

Dijaspora

CP: Crnogorski uvesti bez odlaganja u Vrbasu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorska partija uputila je dopis predsjedniku opštine Vrbas Predragu Rojeviću i predsjednici Skupštine opštine Vrbas Sanji Žigić. U pismu se navodi:

Crnogorska partija pozvala je predsnedika Opštine Vrbas da hitno i bez odlaganja ispoštuje ustavne i zakonske norme Republike Srbije i osigura da se Crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu na teritoriji te opštine.

Iz Crnogorske partije su saopštili da su tim povodom danas uputili dopis predsjedniku Opštine Vrbas Predragu Rojeviću i predsjednici lokalnog parlamenta Sanji Žigić.

-Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma u članu 11. u stavu 2. glasi: „Jedinica lokalne samouprave će obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15% prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrđivanja zakonom propisanih uslova- navodi se u dopisu CP.

U opštini Vrbas, kaoo su podsjetili, prema rezultatima posljednjeg popisa, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

-Zakon i Ustav Republike Srbije su jasni po ovom pitanju, desetogodišnje odlaganje ove odluke od strane lokalne samouprave u Vrbasu se može razumjeti samo kao nesposobnost, nezainteresovanost ili pokušaj etničkog inzenjeringa. Ako opština Vrbas nije sposobna ili ne želi da pod hitno sprovede svoje obaveze koje prozilaze iz Ustava i zakona – to je jasna poruka građanima Republike Srbije koji pripadaju crnogorskoj zajednici da je njihov status – status građana drugog reda- navode iz CP.

Dodali su da će nepostupanje Skupštine opštine Vrbas po legitimnom zahtjevu do 31. oktobra 2021. godine rezultirati javnim pozivom crnogorskoj nacionalnoj zajednici na potpuni bojkot predstojećeg popisa stanovništva.

-Poziv na bojkot biće objavljen 1. decembra 2021. godine. Crnogorska partija će do početka popisa i tokom njegovog trajanja aktivno promovisati bojkot terenskom kampanjom i kroz sve medije koji se obraćaju crnogorskoj nacionalnoj zajednici unutar Srbije, matice Crne Gore i regiona. Ovu incijativu predajemo u ime crnogorske nacionalne zajednice, ali i u ime svih građana Srbije – jer je poštovanje ustava i zakona, tj. vladavina prava, interes svih građana – a ne samo interes jedne nacionalne manjine- navode iz CP.

Crnogorska partija je, kako su kazali, pismo dostavila i na međunarodne adrese.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije