Povežite se sa nama

Vijesti

CPC PODNIJELA KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV POLICAJCA: Hoćete li ovako zaustaviti i Joanikija 5. septembra

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Iz Crnogorske pravoslavne crkve saopštili su da su podnijeli krivičnu prijavu protiv više NN policijskih službenika koji su, kako kažu, juče ograničavali slobodu kretanja mitropolitu crnogorskom Mihailu, kao i svještenim licima i civilima u njegovoj pratnji.

-Mitropolit Mihailo, sa nekoliko svještenih lica i civila u svojoj pratnji, imao je namjeru da posjeti crkvu Preobraženja na Ivanovim Koritima, kako bi sasluživao svetu liturgiju sa episkopom Borisom Bojovićem i ostalim svještenstvom koji su već bili u pomenutom hramu. Visokopreosvješteni mitropolit crnogorski Mihailo i njegova pratnja bili su zadržani i ograničena im je sloboda kretanja, bez ikakvog suvislog objašnjenja i bez ikakvog tužilačkog ili policijskog naloga i naredbe koji su u ovom slučaju trebali biti dati na uvid-, navode iz CPC.

Policijski službenici su, smatraju iz CPC, u ovom slučaju, zloupotrijebili svoja ovlašćenja na način što su svoja javna ovlašćenja zaštite bezbjednosti i sigurnosti svih građana podredili očito nečijim ličnim nalozima i interesima, budući da nijesu imali nikakvog pravnog osnova za ovakvo proizvoljno postupanje i šikaniranje svještenih lica i vjernika, te na taj način povrijedili naša osnovna ljudska prava i slobode.

-Dodatno, kako smo kasnije saznali, ista policijska patrola zabranjivala je prolaz na istom mijestu izvjesnim građanima za koje se zna da su vjernici Crnogorske Pravoslavne Crkve. Neki od ovih građana uopšte nisu imali namjeru da prisustvuju liturgiji na Ivanovim Koritima, već su krenuli tim putem zbog privatnog posla na svojim privatnim imanjima. I njima je ograničena sloboda kretanja bez ikakvog pravno valjanog razloga, objašnjenja ili tužilačkog/ policijskog naloga/ naredbe. Postupajući na gore opisani način, policijski službenici su učinili sljedeća krivična djela: 1.) povreda slobode vjeroispovijesti i vršenja vjerskih obreda iz člana 161, kao i 2.) krivično djelo povrede slobode kretanja i nastanjivanja iz člana 162 Krivičnog zakonika Crne Gore-, navodi se u saopštenju.

Ističu i da su policijski službenici protiv kojih je podnijeta krivična prijava toga dana protivpravno ograničili slobodu kretanja mitropolitu Mihailu, njegovoj pratnji, ali i građanima koji nisu imali nikakve veze sa vjerskim obredom.

-Jedan od službenika, po svojoj ličnoj savjesti, pokušao nam je objasniti kako nam ne dozvoljavaju prolazak zbog bezbjedonosnih razloga, kako se ne bi sreli sa svještenstvom Srpske pravoslavne crkve i kako ne bi došlo do incidenta. Kada smo ih upitali zašto tom istom srpskom svještenstvu nisu takođe zabranili prolazak tim istim putem, iz istih, bezbjedonosnih razloga – nismo bili udostojeni odgovora, budući da bilo kakav razuman odgovor nisu ni mogli pružiti u takvim okolnostima-, navode iz CPC.

Kako su kazali, ovim putem bi željeli da javno upute jedno pitanje Upravi policije, ili nalogodavcu/ nalogodavcima jučerašnje, nelegalne blokade puta i ograničavanja slobode kretanja svještenim licima CPC.

-Da li ćete iz istih, bezbjedonosnih razloga, 5. Septembra ograničiti slobodu kretanja mitropolitu SPC, Joanikiju Mićoviću i ne dozvoliti mu da dođe do Cetinjskog Manastira kako bi izbjegli incidente, a kao što ste to juče učinili u slučaju našeg mitropolita-, zaključili su.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije