Povežite se sa nama

COVID-19

CRNA GORA: Treći u Evropi po broju novozaraženih

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Potpuna vakcinacija ključna mjera zaštite od teškog oblika infekcije i smrti

Crna Gora je u prethodnih sedam dana bila na trećem mjestu u Evropi po broju novozaraženih na 100.000 stanovnika. Na prvom mjestu je Gruzija, na drugom Kosovo. Sjeverna Makedonija je na šestom mjestu u Evropi po broju novih slučajeva, Srbija na 23, a Hrvatska na 41. mjestu među 52 evropske države.

Potpuna vakcinacija je ključna mjera zaštite od razvoja teškog oblika COVID-19, uključujući bolest koju izaziva delta varijanta koronavirusa.

To su, u okviru dodatnih preporuka za sprečavanje virusa, poručili Evropska agencija za ljekove (EMA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

”Zbog ubrzanog širenja delta varijante virusa u Evropskoj uniji (EU)/Evropskom ekonomskom prostoru (EEP), EMA i ECDC podstiču osobe koje još nijesu vakcinisane, a ispunjavaju uslove za vakcinaciju, da se što prije odazovu preporučenom programu vakcinacije protiv COVID-19”, objavio je crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED).

EMA i ECDC su naglasili da potpuna imunizacija sprovedena primjenom bilo koje vakcine odobrene u EU/EEP pruža visok nivo zaštite od razvoja teškog oblika bolesti i smrti uzrokovanih koronavirusom, uključujući i njegove varijanete kao što je delta soj.

Istakli su da se najviši nivo zaštite postiže nakon što prođe dovoljno vremena, od sedam do četrnaest dana, od primjene posljednje doze vakcine kojom je ciklus imunizacije završen.

“Vakcinacija je takođe važna radi zaštite osoba kod kojih je povećan rizik od razvoja teškog oblika COVID-19 i hospitalizacije, radi smanjenja širenja koronavirusa i sprečavanja pojave novih varijanti. Budući da se nacionalne kampanje vakcinacije ubrzavaju širom EU/EEP-a, u nekim slučajevima preporučuje se razmatranje smanjenja vremenskog intervala između dvije doze vakcine unutar odobrenih granica, posebno kod osoba kod kojih postoji rizik od razvoja teškog oblika COVID-19”, saopšteno je.

Iz EMA i ECDC su poručili da pojava zaraze kod vakcinisanih osoba ne znači da vakcine ne djeluju.

“Iako je efikasnost svih vakcina protiv COVID-19 odobrenih u EU/EEP-u veoma visoka, ne postoji vakcina koja može pružiti stopostotnu zaštitu. To znači da se očekuje ograničen broj zaraza virusom kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane. Međutim, vakcine mogu u velikoj mjeri spriječiti da se kod zaraženih osoba razvije teški oblik COVID-19 i mogu smanjiti potrebu za hospitalizacijom”, saopšteno je.

Na novi koronavirus pozitivne su još 532 osobe, od kojih su 54 turisti. Preminule su četiri osobe – dvije iz Bara, po jedna iz Kotora i Budve, kao i strani državljanin iz Bosne i Hercegovine.

”Među preminulima najmlađi je bio star 65, a najstariji 92 godina starosti”, kazali su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz Podgorice je 117 novopozitivnih, Ulcinja 81, Bara 58, Bijelog Polja 36, Budve 33, Nikšića 32, Rožaja 29, Kotora i Tivta po 27, Herceg Novog 23, Berana 12, Pljevalja deset, Cetinja i Tuzi po devet, Petnjice osam, Plava sedam, Danilovgrada četiri, Plužina tri, Kolašina i Gusinja po dva, dok je u Mojkovcu, Andrijevici i na Žabljaku registrovan po jedan novozaraženi.

Najviše turista sa koronavirusom registrovano je juče u Ulcinju, njih 29.

U bolnicama u Crnoj Gori juče je bilo hospitalizovano 197 kovid pozitivnih pacijenata, za 12 više u odnosu na srijedu. Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) saopšteno je da se u toj ustanovi nalazi 50 pacijenata sa koronavirusom, od kojih je 17 životno ugroženo.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije