Povežite se sa nama

Vijesti

CRNOGORSKA PARTIJA: SPC strano tijelo na Cetinju, izmjestiti ustoličenje

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorska partija poziva Beogradsku patrijaršiju da donese odluku da izmjesti sa Cetinja ceremoniju ustoličenja Jovana Mićovića, kao znak dobre volje i respekta prema Cetinju i državi Crnoj Gori u kojoj djeluje filijala ove crkve, saopšteno je iz te stranke.

Takođe, kako su dodali, pozivaju Beogradsku patrijaršiju da prepozna značaj obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine i sve posjledice koje proizilaze iz te činjenice po formalni i neformalni status SPC, čije je sjedište u Beogradu.

-SPC je političkim dekretom, uz pomoć dinastije Karađorđević, prije 100 godina sama sebe nametnula za „domaćina” na Cetinju, u međuvremenu je postala gost na istom tom Cetinju, raspadom države koja je donijela taj dekret.

Ako su svi bivši građani i subjekti Jugoslavije izgubili privilegije nastale u zajedničkoj državi, iluzorno je očekivati a će samo jedna vjerska organizacija zadržati i još uvećati privilegovan status dobiven nakon nelegalnog državnog udara i prisilnog ukidanja države Crne Gore 1918. godine- navode iz Crnogorske partije.

Zato, dodaju, pozivaju SPC u Beogradu da započnu duboku i temeljnu unutrašnju raspravu koja bi vodila donošenju odluke o dobrovoljnom smanjivanju, i nakon toga, izmještanju aktivnosti iz Cetinjskog manastira i drugih objekata koji su građeni od strane države Crne Gore i njenih građana do 1918 godine.

-Filijala SPC u Crnoj Gori se sufinansira iz budžeta Republike Srbije, i u mnogome se ponaša kao ekspozitura te države. Crna Gora ima štetne posjledice od takvog agitprop djelovanja i zato se strukture imenovane iz Beogradske patrijaršije doživljavaju kao strano tijelo među lokalnim stanovništvom na Cetinju. Jaz između SPC i građana Cetinja uvijek je bio dubok i – kako vrijeme protiče – biće sve dublji, pa je krajnje vrijeme da se počne razmišljati o realnosti.

Crnogorska partija u potpunosti podržava mirne skupove na Cetinju i poziva građanstvo da nastavi da iskazuje neslaganje sa pokušajima nove vlasti – i njenih političkih i pseudo-političkih inostranih partnera – da ignorišu državu i slavnu istoriju Crnu Gore i pretvore je u duhovnu i kulturnu koloniju strane države i njene vjerske organizacije- navode iz CP.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije