Povežite se sa nama

Zdravlje

CRNOGORSKA PROFESORKA U LONDONU: Prva postavila teoriju sindroma kovid anksioznosti

Objavljeno

-

Foto: kingston.ac.uk
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorka Ana Nikčević, psihološkinja sa britanskog Univerziteta Kingston, prva je prošle godine postavila teoriju sindroma kovid anksioznosti. Njen rad na ovom polju izazvao je pažnju svjetske javnosti – a veliki tekst o njoj je, prošlog mjeseca, objavio londonski Gardijan

Upravo ova Cetinjanka, univerzitetska profesorka psihologije, stoji iza koncepta ,,kovid anksioznost“. Teoretizovala ga je u saradnji sa Markantoniom Spadom, sa Sautbenk univerziteta u Londonu.

Detalje njihovog istraživanja, između ostalih, u prethodnim sedmicama prenijeli su National Geographic, CNN, londonski Telegraph…

Više od straha

Često testiranje, provjera simptoma, izbjegavanje javnih mjesta, opsesivno čišćenje – neki su od šablona ponašanja iz skupa osobina, kao reakcije na korona virus i uslove pandemijskog života.

Psihološkinja sa kliničkom praksom od dvije decenije u Velikoj Britaniji, profesorka Nikčević je prva koja je upozorila da kovid anksioznost može usporiti ili zaustaviti reintegraciju nakon pandemijskog ,,otvaranja“. Za mnoge, ovaj proces ,,povratka u normalu“ je otežan…

– Strah je normalan. Normalno je da se ja, vi, svi plašimo virusa, jer je opasan. Razlika, međutim, koja se tiče razvoja psihopatološkog odgovora, je da li će osoba početi da se ponaša na pretjerano obazriv način, tako da ostaje ,,zaključana“ u strahu. Predviđanja su da će dio populacije izbjegavati kontakte i socijalizaciju, konstantno uz brigu da će se zaraziti u mjesecima koji slijede, nebitno da li su vakcinisani ili ne – neki su od zaključaka iz njihove studije, koje je prenio londonski Gardijan.

Važni podaci istraživanja

Neki od ključnih rezultata njihovog istraživanja, koje je obavljeno tokom februara ove godine, su: 54 procenta učesnika je istaklo da izbjegava javni prevoz zbog straha da će se zaraziti. Čak 49 procenata ispitanih izbjegavaju da dodiruju objekte na javnim površinama, zbog straha od virusa.

Čak 38 procenata učesnika istraživanja je istaklo da izbjegava izlazak na prometna javna mjesta zbog straha od virusa; 14 procenata je kazalo da snažno obraća pažnju da li ljudi sa kojima su u kontaktu imaju neke simptome zaraze.

Ukupno devet procenata ispitanika je kazalo da svakodnevno prate vijesti vezane za korona virus, čak i po cijenu efikasnosti na poslu.

Biografija profesorke

Profesorka Nikčević je završila psihologiju na Univerzitetu Beograd. Iza nje su godine istraživačkog iskustva, prije svega u zdravstvenoj i kliničkoj psihologiji. Nikčević se sa uspjehom bavi primjenom kognitivno-bihevioralnih i metakognitivnih teorija i terapija na razumijevanje zavisnih ponašanja, anksioznosti i poremećaja raspoloženja, reproduktivnog zdravlja majke i stanja povezanih sa fizičkim zdravljem.

Master diplomu iz zdravstvene psihologije zaslužila je na Siti univerzitetu u Londonu, a doktorat iz psihologije na čuvenom Kings koledžu u Londonu.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije