Povežite se sa nama

Vijesti

CRNOGORSKI POKRET: Dovedene u pitanje sve vrijednosti na kojima počiva naše društvo

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorski pokret je prije nekoliko dana objavio Proglas, tražeći od građana Crne Gore podršku. Do sada, iako ga nijesu objavljivali u medijima, dobili su podršku preko šesto građana.

Očekuju da će njegovim objavljivanjem u medijima podrška biti značajno veća, te pozivaju sve one koji dijele njihove stavove i vrijednosti, one koji imaju vjeru da Crnogorski pokret neće ni po koju cijenu mijenjati svoja nacionalna, vjerska i civilizacijska stanovišta, niti praviti neprincipjelne saveze, da se svojim potpisima pridruže njihovoj borbi za Crnu Goru.Proglas se nalazi na adresi:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScUv6nHs9P3IZyijm28BdukAMmKm2YCeAPQbS1oOcMDt0t-qA/viewform

PROGLAS GLASI:

Građanke i građani,

Suočeni sa nedobronamjernim postupanjem crnogorske Vlade, koju je sastavio vjerski poglavar strane crkve u Crnoj Gori, kojim se podrivaju temelji državnog ustrojstva i sam ustavni poredak, mi u Crnogorskom pokretu obavezujemo se da ćemo braniti tekovine na kojima počiva Crna Gora kao građanska, multinacionalna i antifašistička Crna Gora.

Vlast koju kontroliše viši i niži crkveni klir Srpske pravoslavne crkve preuzela je vlast u zemlji i svojom retorikom i konkretnim potezima dovela u pitanje sve vrijednosti na kojima počiva naše društvo – državni autoritet, građanski mir, međuvjerski odnosi, osobena kultura, nacionalne osobenosti i tekovine antifašističke borbe.

Prepisujući gotovo čitavo pravoslavno kulturno-istorijsko nasljeđe na stranu crkvu, negirajući crnogorski identitet, jezik i naciju, revidirajući istoriju, nova vlast krenula je putem svođenja crnogorske viševjekovne kulturne tradicije na jednonacionalnu i jednovjersku.

Nekompetencijom, populističkom retorikom, revanšizmom, partitokratskim funkcionisanjem, promivisanjem kleronacionalizma i otvorenim zalaganjem za priključenje “srpskom svetu”, novouspostavljena vlast za samo godinu dana vratila je Crnu Goru tri decenije unazad.

Građanke i građani,
Crna Gora, država hiljadugodišnje tradicije, postojala je i opstajala zahvaljujući heroizmu, patriotizmu i čojstvu predaka u miru i u ratovima. Njena istorija seže još od vremena ilirskog kraljevstva i dukljanske kraljevine. Vjere koje su se oplodile na crnogorskom tlu su katolička, pravoslavna i islamska. One su ucijepljene u narodu još od vremena duboke starine. Najstarija državna i nacionalna institucija je dukljansko-barska nadbiskupija kao Katolička Crkva u Crnogoraca katoličke vjere, Kotorska biskupija, Crnogorska Pravoslavna Crkva, Islamska Vjerska Zajednica i protestantske vjerske organizacije. Zato su sve vjere, kulture i narodi koji žive u njoj – njeni temelji.

Građanima Crne Gore je potrebna iskrena politika okrenuta naprednom svijetu i demokratska vlada posvećena izgradnji građanskog, sekularnog, multinacionog društva i razvoju obrazovanja, nauke, kulture, socijalne i zdravstvene zaštite.

Građanke i građani,

drugu domovinu nemamo, a odlučni smo da se borimo, izborimo i omogućimo svima u Crnoj Gori – vjernicima, ateistima i agnosticima, nezavisno od pola, rase, seksualnih opredjeljenja, političkih uvjerenja i nacionalne pripadnosti, na cijeloj državnoj teritoriji, da se u njoj ośećaju kao njeni ravnopravni građani.

Svjesni naših državnih i narodnih interesa smatramo se pozvanim da demokratskim političkim sredstvima ustanemo u odbranu vrijednosti evropske civilizacije i ovim Proglasom pozovemo sve građanke i građane Crne Gore u zemlji i inostranstvu da ga potpišu i da nam se prodruže u odbrani sekularnih vrijednosti i građanskoga karaktera Crne Gore.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije