Povežite se sa nama

Društvo

CŽP: Urađen Nacrt zakona koji će omogućiti da djeca u najkraćem roku imaju sredstva koja im pripadaju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nevladina organizacija (NVO) Centar za ženska prava (CŽP) je Ženskom klubu Skupštine Crne Gore dostavila Nacrt zakona o privremenom izdržavanju djece, kojim se utvrđuju uslovi i uređuje postupak za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje djece, nadležnost, evidencija, finansiranje, kao i osnivanje Alimentacionog fonda i druga pitanja od značaja za ostvarivanje privremenog izdržavanja, saopšteno je danas iz CŽP.

„Pod uslovima određenim ovim zakonom država obezbjeđuje sredstva neophodna za izdržavanje djeteta, radi pravovremenog otklanjanja štetnih posljedica u slučajevima u kojima roditelj odnosno dužnik izdržavanja u cjelosti ili djelimično ne izmiruje obavezu izdržavanja određenu izvršnom ispravom. Devetogodišnja praksa CŽP u zastupanju žena koje samostalno brinu o djeci pokazuje da je nedavanje izdržavanja jedan od ključnih problema sa kojima se suočavaju i pojava zbog koje su mnoga djeca izložena siromaštvu“, ističe se u saopštenju CŽP koje potpisuje Maja Raičević, izvršna direktorica.

Iz CŽP su kazali da shodno podacima Monstata, skoro 60 odsto razvedenih brakova čine brakovi sa djecom, od čega je starateljstvo nad izdržavanom djecom u 79,4 % slučajeva povjereno majci, u 9,8 % ocu, u 10,2 % roditeljima i u 0,6 % drugim osobama i ustanovi, pa je kako tvrde iz CŽP, evidentno da je u najvećem broju slučajeva otac drugi roditelj koji ne plaća izdržavanje za svoje dijete.

Dodali su da je zbog svega navedenog, stručni tim CŽP, uz podršku sudije Višeg suda u Podgorici, Ane Vuković, uradio Nacrt zakona, koji će kako tvrde omogućiti da djeca u najkraćem mogućem roku imaju na raspolaganju sredstva koja im pripadaju.

„Nacrt predviđa pojednostavljenu proceduru kod odlučivanja i garantuje da će dijete dobiti upravo onaj iznos izdržavanja koji je na osnovu svih relevantnih dokaza već utvrđen u postupku pred sudom, odnosno shodno sporazumu o vršenju roditeljaskog prava zaključenom u skladu sa odredbama Porodičnog zakona. Predloženim rješenjem je nadležnost za sprovođenje postupka za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje povjerena organu starateljstva (Centru za socijalni rad), dok je nadzor nad zakonitošću rada organa starateljstva povjeren ministarstvu nadležnom za poslove socijalnog staranja. Na taj način se pojednostavljuje procedura i umanjuju ukupni troškovi koji će se obezbjediti kroz adekvatnu raspodjelu budžetskih sredstava Centru, odnosno nadležnom ministarstvu“, poručili su iz CŽP.

Iz te NVO su kazali i da predloženo rješenje predviđa vođenje jedinstvene evidencije, čime će se kroz bazu navedenih dokaza i podataka koji su od značaja za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje, omogućiiti njihova dostupnost na jednom mjestu, što će kako tvrde takođe pojednostaviti proceduru, uticati na efikasno funkcionisanje cjelokupnog postupka i umanjiti ukupne troškove.

„Alimentacioni fond kao posebna budžetska (potrošačka) jedinica ne bi imao status pravnog lica, odnosno ne bi bio posebni državni organ ili javna institucija. U ovom slučaju ne bi se dodatno usložnjavala struktura i broj upravnih organizacija u sistemu javne uprave u Crnoj Gori, što bi bilo u kontekstu sve snažnijih težnji za racionalizacijom strukture javne uprave“, piše u saopštenju CŽP.

„Izrada Nacrta zakona je omogućena uz podršku Fonda braće Rockefeller. Mišljenja i stavovi autora ne moraju nužno iznositi ili odražavati stavove Fonda“, rekli su iz CŽP.

Nacrt zakona sa obrazloženjem možete pogledati na ovom linku.

INICIJATIVA ZA FORMIRANJE ALIMENTACIONOG FONDA

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije