Povežite se sa nama

Društvo

DA LI SE USPORAVA ISELJAVANJE SA BALKANA: U inostranstvu bi radilo 45 odsto stanovnika Crne Gore

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

„Pandemija je promijenila mišljenja i uticala na naše živote. Ljudi sad više oklijevaju da odu i rade u inostranstvu, 37 odsto građana bi to uradilo, što predstavlja
opadajući trend u poređenju sa prošlom godinom“, izjavila je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu na predstavljanju Balkan barometra 2021. u Tirani.

Istovremeno, više od polovina učesnika ispitivanja tvrdi da nemaju namjeru da rade u inostranstvu u bliskoj budućnosti.

Republika Sjeverna Makedonija (65%) bilježi najveći broj ispitanika koji ne izražavaju bilo kakav interes za rad u bilo kojoj stranoj ekonomiji, dok je takav odgovor dalo 42% posto ispitanika u Crnoj Gori. Od ukupnog broja ispitanika 45% građana Crne Gore razmatra odlazak na rad u insostranstvo.

EU i dalje ostaje glavno odredište gdje bi većina građana  iz regiona radila, dok petina ispitanika preferira Sjedinjene Države, a 7 posto ih tvrdi da bi radilo u inostranstvu, sve dok bi njihov posao bio negdje na zapadnom Balkanu.

Balkanski barometar 2021. zabilježio je još jednu zanimljivost – pad broja učesnika koji ne bi živjeli i radili bilo gdje unutar zapadnog Balkana, (77%, u odnosu na 82% u 2019.)

Iz objektiva svake ekonomije pojedinačno, ispitanici iz Srbije su najoštriji protivnici rada i života u drugoj ekonomiji u okviru regije, čineći tako veliku većinu stanovništva (90%), dok su građani Crne Gore „najraspoloženiji“ od svih da rade negdje u regionu. Od 40 % onih koji bi radili u zemljama regiona, 26% bi voljelo da to bude u Srbiji.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije