Povežite se sa nama

Region

DAČIĆ: Opasna namjera stvaranja vojvođanske nacije, to vodi u separatizam

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Inicijativa Nenada Čanka, predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, i njegovog koalicionog partnera Aleksandra Odžića, čelnika Vojvođanske partije, da se, uz podršku ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordane Čomić, na popisu stanovništva Srbije iduće godine omogući da se kao posebna nacionalnost klasifikuje “Vojvođanin”, nije prihvatljiva i nadasve je opasna, ističu sagovornici Kurira.

– Ovo je opasna namjera stvaranja vojvođanske nacije, što je apsolutno neprihvatljivo. To je uvod u separatizam i pokušaj otcjepljenja Vojvodine – istakao je Dačić.

Igor Mirović, predsjednik Pokrajinske vlade, u izjavi za Kurir je kategoričan: – Jasnim stavom smo odgovorili i opredijelili smo se da u tome ne želimo da učestvujemo. O činjenicama koje su utvrđene se ne mogu voditi rasprave. Činjenica je da u Vojvodini žive Srbi, Hrvati, Mađari i drugi koji možda žele da se izjasne, ali sigurno je da to ne može biti kroz nametanje obrazaca koji se kose sa činjenicama ili kroz lažni društveni dijalog – kaže Mirović i dodaje: – Ovo su, u najmanju ruku, neutemeljeni stavovi i namjere. O kakvom je društvenom dijalogu riječ kada se teme otvaraju među istomišljenicima, a debata se ne vodi u parlamentima nego na zatvorenim partijskim sastancima?! Vladimir Đukanović, poslanik SNS, nije hteo da komentariše inicijativu Nenada Čanka i Aleksandra Odžića, te je kratko rekao za Kurir da nije više u politici i ironično prokomentarisao:

– Šaljem punu podršku separatističkim pokretima. Sve dok takav ološ bude na slobodi pružaću im podršku, dok ih država ne pohapsi. A tek kada ih pohapsi znaćemo da imamo državu – kazao je Đukanović. Ministarka Čomić objasnila je da je pomenuti razgovor vođen na osnovu zakona o popisu i na osnovu preporuka i rezolucija Savjeta Evrope, čija je članica.

– Zakon o popisu garantuje manjinama pravo na izjašnjavanje o njihovom jeziku, pravo na učešće popisivača iz njihove zajednice i sva prava koja Zakon o popisu inače garantuje svim građanima. Gospodin Odžić, Nenad Čanak i Bojan Kostreš su tražili dijalog zato što je veliki broj ljudi u Vojvodini s kojima su komunicirali prinuđen da se po Zakonu o popisu izjasni ili po regionalnoj pripadnosti, što je moguće, ili da kažu da su “ostali” – rekla je ministarka Čomić za Tanjug, a prenijele Novosti, i dodala da su kritičari koji, napamet i bez ikakve argumentacije, komentarišu taj sastanak u stvari protiv dijaloga na koji i oni imaju pravo.

Aleksandar Vulin za Kurir

Ministar u Vladi Srbije koji bi stavio u popis vojvođansku naciju trebalo bi da odmah da ostavku!

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je za Kurir da se nove nacije još od vremena Otomanskog carstva i Austrougarske na Balkanu uvijek prave iz srpskog naroda i slabljenje Srba je jedini razlog zašto se pokušava formirati vojvođanska nacija.

– Da zaista postoji vojvođanski identitet, valjda bi se među drugim narodima koji žive u Vojvodini stvorila ideja o vojvođanskoj naciji, koliko bi Mađara, Hrvata, Slovaka, Bošnjaka postalo pripadnik vojvođanske nacije i da li postoji i jedna partija među Mađarima, Hrvatima i svim drugim narodima koji žive u Vojvodini koja za svoj cilj ima formiranje vojvođanske nacije? Autonomaška rukovodstva sve do antibirokratske revolucije pokušavala su da stvore vojvođansku naciju i još više udalje AP Vojvodinu od Srbije, čiji je dio – kaže ministar Vulin i dodaje:

– Pokušavali su autonomaši da formiraju i akademiju nauka, da izmišljaju neki vojvođanski identitet, ali čak ni oni nisu uspeli da izmisle vojvođanski jezik, a nacija je zajednica jezika. Revizija Drugog svjetskog rata je završena ujedinjenjem Njemačke i razbijanjem SFRJ i SSSR, a revizija Prvog svjetskog rata bi se završila otcjepljenjem Vojvodine i svođenjem Srbije na granice sa Berlinskog kongresa.

Ministar u Vladi Srbije koji bi stavio u popis vojvođansku naciju trebalo bi odmah da potpiše i ostavku da nam uštedi vreme koje bismo potrošili za njegovu smjenu.

Praksa velikih zemalja

Francuzi i stranci, nema trećeg, ili Njemci i stranci

U Francuskoj javno pravo ne prepoznaje pojam nacionalne manjine, tačnije, zvanična statistika na popisu stanovništvo dijeli na dve grupe – Francuzi, u smislu državljana ove države koji mogu biti različitog porijekla, i stranci. Slična situacija je i u Njemačkoj, gdje na sajtu Federalnog zavoda za statistiku u kategoriji “nacionalnost” stoje samo dvije rubrike – Nemci i stranci. Treba napomenuti da je Njemačka izrazito decentralizovana zemlja, gdje je savezna država veliki dio svojih kompetencija prepustila pokrajinama, od kojih neke, poput Bavarske, insistiraju na svojoj autonomiji. Ni Bavarci, a ni Saksonci, kao ni Istočni Njemci nisu prepoznati kao posebna etnička grupa.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
malicrnogorac
malicrnogorac
26.08.2021. 10:59

Dačić —palmin drug !
neznam za koga opasna namjera…
treba vidjeti kako je izgledala mapa “Velike Srbije “1878.god
kad je dobila nezavisnost nakon Berlinskog kongresa pa bi vidjeli da imaju sad i preveliku Srbiju —da ostave druge na miru !
/ukucati na Google/

Sponzor

Najčitanije