Povežite se sa nama

Društvo

DAN PLANETE: Nijesmo dorasli zvanju „ekološka država“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ekološka svijest crnogorskog društva nije na zavidnom nivou, a to se najbolje vidi u načinu na koji se građani odnose prema prirodi i značaju koji pridaju očuvanju životne sredine. Sagovornici Pobjede saglasni su da je potrebno mnogo rada kako bi se to promijenilo, a za to je neophodno preduzimanje konkretnih akcija koje će zaustaviti devastaciju životne sredine i obezbijediti poštovanje ustavnog principa koji Crnu Goru definiše kao ekološku državu.

EDUKACIJA

Predsjednik NVO „Udruženja ljubitelja Gorice i prirode“ Zoran Bojović smatra da se koncept ekološke države nikad nije realizovao u onoj mjeri koja bi građanima omogućila da to primijene

– Bilo bi dobro konstatovati da je naša domovina ekološka država. Lijepo zvuči, ali ne pjeva – ekološka Crna Gora. Ne zato što nemamo vanredno jedinstvene prirodne ljepote – nego zato što je naš antropološki pritisak na ovaj komadić planete tako bezobzirno nesistematizovan, divalj i surov. Mi i dalje iz hobija trujemo vazduh, ubijamo ptice, srne i medvjede – kazao je Bojović.

Da bi se takvo stanje promijenilo, objašnjava Bojović, potrebno je fokusirati se na kulturu, obrazovanje i moral, koji su preduslovi za formiranje ekološke svijesti.

– Bez kvalitetnih vizija i razvojnih planova u tim oblastima, mi kao društvo možemo samo ovo što sad radimo: da recikliramo devedesete. I turiramo u blatu – ističe sagovornik Pobjede.

Da je edukacija i posvećenost potrebna da bi se razvila ekološka svijest smatra i Nikola Cicmil iz NVO „Pandurica“.

– Crna Gora treba pod hitno kao država da pitanje svog statusa „ekološke države“ ispita u smislu održivosti samog zvanja. Kako se pokazalo u praksi njene institucije, kadrovi, građani, nijesu tome dorasli, ali to sve može na pravi način da se unaprijedi – rekao je Cicmil.

Jedna od osnivačica zajednice „Ecopatriotizam“ Ivana Čogurić ističe da se ekološko obrazovanje pod hitno mora uvesti u škole, ali i da se mora početi sa sankcijama finansijske prirode.

– Mi reagujemo samo na nametanje. Ako se nepropisno parkiranje kažnjava, ako je zabranjeno pušiti u ugostiteljskim objektima, daj da zabranimo i nepropisno odlaganje otpada. Došli smo u tu uru gdje samo finansijskim kažnjavanjem možemo da opstanemo kao društvo – kategorična je Čogurić.

Aktivista Vuk Vučeraković takođe smatra da kaznena politika mora biti stroža i efikasnija, ali i da zakonodavni okvir nije loš, već problem predstavlja nepoštovanje normi koje su na snazi.

– Pitanja se moraju rješavati na lokalnom nivou, kao što je urbanizacija, dok druga zahtijevaju reakciju Skupštine i Vlade gdje se moraju uvoditi novi zakoni i izmjene, kao i moratorijumi – kazao je Vučeraković.

AKCIJE

Organizovane akcije čišćenja jedan su od načina na koji sagovornici Pobjede pomažu očuvanju i njegovanju životne sredine.

Bojović objašnjava da je sa ostalim članovima Udruženja 2011. godine krenuo u aktivnu zaštitu i promociju Gorice.

– Nakon sprečavanja izgradnje saobraćajnog tunela kroz brdo, 2013. godine, u biološki pasivnoj udolini i zapuštenom prostoru formirali smo „Mediteranski vrt“ i njemu „Zelenu učionicu“ – navodi Bojović.

Od 2014. godine realizovali su 219 akcija, a oko 3.500 građana Podgorice je učestvovalo u njima.

Na teritoriji Podgorice u raznim akcijama često učestvuje i Vučeraković, čija je želja, kao biologa, da demonstrira vrijednosti i svojim primjerom pokaže da je spreman da zasuče rukave za promjene na bolje.

– Narušavanjem prirodnih zakona i štetnim dejstvom na životnu sredinu direktno utičemo na zdravlje i blagostanje, na osnovne životne uslove, a indirektno i na ekonomiju i kulturu. Prirodna bogatstva Crne Gore su neprocjenjiv resurs koji se treba promovisati kao takav i zaštititi, što će donijeti posebnu prepoznatljivost našoj državi i ekonomske benefite – poručio je Vučeraković.

Članovi NVO „Pandurica“, sa druge strane, održavaju lokalitet Carevog mosta i brda Pandurica u Nikšiću, a trude se, objašnjava Cicmil, da svojim akcijama odnjeguju druženje i realni kontakt.

Sa istim ciljem okupljaju se i članovi „Ecopatriotizma“, zajednice koja je nastala skoro, a koja je do sada, navodi Čogurić, sprovela deset akcija čišćenja u Podgorici i Nikšiću u kojima im se pridružuje veliki broj porodica koje zajedno sa njima rade na promjenama.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije