Povežite se sa nama

Region

DANAS PRESUDA STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: Da li će odgovarati za mostruozne zločine Škorpiona?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove danas će izreći prvostepenu presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, visokim funkcionerima srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB).

U BiH se s posebnim zanimanjem čeka sudska odluka o dijelu optužnice u kojem se vezuju za zloglasnu jedinicu Škorpione. Radi se o jedinici koja je tokom krvavog pira činila neke od najmonstruoznijih zločina tokom agresije na BiH.

Po optužnici, pod kontolom SDB-a bila je i zloglasna jedinica Škorpioni, čija su zvjerstva obišla svijet nakon što je u Hagu prikazan šokantan videosnimak na kojem se vidi kako ubijaju šestoricu srebreničkih dječaka i muškaraca u blizini Trnova 17. jula 1995. godine.

Ubistva rafalom u leđa

Snimak tog strijeljanja, koji su načinili pripadnici Škorpiona, prvi put je prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću pred ICTY-em, nakon čega su vlasti Srbije počinioce uhapsile i izvele pred sud.

Upravo na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju tužioci su tvrdili da su oni odgovorni za brojne zločine nad nesrbima u BiH, uključujući i strijeljanje šest Bošnjaka kod Trnova.

Na snimku se vide osobe u maskirnim uniformama sa srpskim zastavama na beretkama i kačketima kako iz vojnog kamiona izvlače muškarce u civilnoj garderobi s vezanim rukama na leđima. Neki od njih su surovo pretučeni, s mnoštvom podliva na licu. U jednom kadru se vide nepomični vezani ljudi kako leže na podu na gomili. Uniformisani, koji sjedi pored, jednog šutira nogom u glavu uz riječi „Šta se treseš, p. ti materina“.

Naredni kadar pokazuje samu egzekuzciju: trojica muškaraca vezanih ruku stoje u koloni. Uniformisani ih odvajaju polako, jednog po jednog, i ubijaju ih rafalom u leđa. Dok prvog ubijaju, drugi i treći mirno čekaju na red. Dok ubijaju drugog, treći i dalje nepomično stoji. Nakon ubistva trećeg, čuje se muški glas: „E, jebeš ga, i ova je crkla (baterija na kameri). Jeste, majke mi… Ali, izdržaće, radite vi…“.

Imali 16, 17, 18 godina….

Na snimku se vide i dvojica zavezanih, koje uniformisani podižu iz trave i odvezuju. Kako je svojevremeno rečeno u haškoj sudnici, njih dvojica su morali premjestiti leševe tek ubijenih ljudi, nakon čega su uniformisani i njih ubili.

Na snimcima, koji će kasnije obići svijet, zabilježeno je strijeljanje Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dine Salihovića (18) i Juse Delića (25). Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identifikovana i pokopana u Memorijalnom centru Potočari.

Za taj zločin 2007. godine osuđeni su komandanti jedinice Slobodan Medić i Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, na 13 godina, a Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije