Povežite se sa nama

Region

„DANAS“: Vučić najvjerovatnije neće doći na ustoličenje Joanikija

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitropolija je uputila pozovnicu predsjedniku Srbije, ali bi „formalno gledano” njega trebalo da u posjetu pozove predsjednik Milo Đukanović

U Predsjedništvu Srbije nisu željeli da odgovore na pitanje lista Danas da li će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovati ustoličenju novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje je planirano za 5. septembar na Cetinju.

S druge strane, izvor Danasa blizak Srpskoj naprednoj stranci, kao i sagovornik iz diplomatskih krugova, tvrde da Vučić “najvjerovatnije” neće otići na tu svečanost.

Kako se objašnjava, Mitropolija je uputila pozovnicu predsjedniku Srbije, ali bi „formalno gledano” njega trebalo da pozove da posjeti Crnu Goru predsjednik države Milo Đukanović.

List Danas navodi da je Vučić, prema njihovim saznanjima, svjestan da bi njegov odlazak na Cetinje produbio podjele u Crnoj Gori. U nedjelju je na Cetinju održan protest protiv najavljenog ustoličenja Joanikija na Cetinju, koji je na taj položaj izabran na majskom zasjedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve. Predsjednik Srbije je u novembru 2020. u Podgorici prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija.

„Odlaskom na ustoličenje mitropolita Joanikija Vučić bi dodatno narušio odnose sa Đukanovićem, i izazvao loše reakcije Zapada i ostalih lidera Zapadnog Balkana“, objašnjava izvor Danasa.

Kako napominje sagovornik tog lista, situaciju dodatno komplikuje činjenica da Srbija već mjesecima nema ambasadora u Podgorici, budući da je Vladimir Božović protjeran u novembru 2020, pod optužbom da se miješao u unutrašnje stvari Crne Gore, što je on javno negirao. U međuvremenu je formirana nova crnogorska vlada, ali ni aktuelni saziv izvršne vlasti nije izmijenio navedenu odluku.

List Danas navodi da se ne isključuje mogućnost da predsjednik Srbije pošalje svog specijalnog izaslanika na svečanost na Cetinje. Navodi se da bi izbor mogao da „padne“ na šefa srpske diplomatije Nikolu Selakovića, koji se, kako dodaje Danas, smatra bliskim SPC.

Komentarišući mogućnost da lično Vučić ode na ustoličenje mitropolita Joanikija, Draško Đenović, vjerski analitičar, kaže za Danas da nema nikakve informacije o tome, ali da bi Vučića trebalo da zvanično pozove Milo Đukanović, koji mu je pandan po državnoj funkciji, a ne samo Mitropolija, i da je teško očekivati da će se to zaista desiti.

„Vučić bi na Cetinje išao kao državnik, a ne kao neko ko ide kao vjernik. Naravno da on voli da se pita za sve i da se fotografiše u crkvama, manastirima i sa sveštenicim licima, ali izjašnjava se kao agnostik, a agnostike Srpska pravoslavna crkva ne priznaje kao vjernike. U svakom slučaju, Vučić bi trebalo da dobije poziv Đukanovića ako želi da posjeti Crnu Goru 5. septembra“, ističe Đenović.

Upitan kako gleda na protest koji je održan u nedjelju na Cetinju, te na mogućnost novih okupljanja protivnika SPC u Crnoj Gori, Đenović poručuje da „Bog zna šta će se desiti“. „Činjenica je da u Crnoj Gori postoji dio nezadovoljnih ljudi, ali taj protest nije bio masovan kako su to predstavili pojedini mediji“, navodi on.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije