Povežite se sa nama

Društvo

DEKAN MEDICINSKOG FAKULTETA: Budući ljekari nemaju dovoljno prakse

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kandidati za dekana Medicinskog fakulteta Miodrag Radunović i Lidija Stevović u svojim programima razvoja te ustanove istakli su da su nedostatak sopstvenog nastavnog kadra, prostora i nepoštovanje Bolonjske deklaracije najveći izazovi u radu te univerzitetske jedinice, piše Dan.

Radunović je aktuelni dekan, redovni profesor i nekadašnji ministar zdravlja. Stevović je vanredni profesor na fakultetu, a u Kliničkom centru Crne Gore radi kao psihijatar.

Vijeće fakulteta će u roku od 14 dana organizovati izbornu sjednicu, na kojoj će tajno glasati za dekana. Upravni odbor UCG imenuje dekana, na osnovu predloga Vijeća fakulteta i mišljenja rektora.

Stevović je u programu razvoja istakla da iako se u visokom obrazovanju u Crnoj Gori od 2003. godine primjenjuje Bolonjska deklaracija, na Medicinskom fakultetu se ta pravila ne poštuju u potpunosti.

“Nije ujednačeno ocjenjivanje prema ECTS skali, pogotovo za prisustvovanje teorijskoj nastavi katedri na pojedinim predmetima. Osnovni zahtjev i preduslov za uspješno rangiranje studenata prema ECTS skali je dovoljan broja kandidata koji polažu ispit, kako bi se osigurala regularna kontrola kvaliteta”, navodi Stevović.

Evidentan je, dodaje, nedostatak plana praktične nastave iz pojedinih predmeta, zbog čega studenti ne uspijevaju da savladaju sve potrebne vještine dobre kliničke prakse.

“Zbog toga smatramo prioritetnim definisanje procedura koje bi nakon izbora bile verifikovane od strane saradnika, što će im obezbijediti da po diplomiranju steknu dovoljno praktičnog znanja. Ovaj značajan nedostatak je posledica takođe i aktuelnih slabosti (na koje se žali veliki broj mladih ljekara sa nedovoljno iskustva). Na studijskim programima Visoka medicinska škola i primijenjena fizioterapija postoji neusaglašenost nastavnih programa sa postojećim resursima”, kaže Stevović.

Miodrag Radunović ističe da je na programu Farmacije neophodno uvesti prijemni ispit kako bi se unaprijedio kvalitet studenata koji upisuju taj smjer. On je pojasnio da je u toku proces akreditacije master studijskih programa na smjerovima Visoka medicinska škola i Primijenjena fizioterapija, čiji su studenti do sada mogli samo da dobiju bečelor diplomu.

Mandat dekana, odnosno direktora univerzitetske jedinice traje tri godine, sa mogućnošću još jednog uzastopnog izbora.

“Osnovni problemi farmacije su nedostatak sopstvenog kadra, razuđenost prostornih kapaciteta za održavanje nastave i stručne prakse. Raduje činjenica da je tokom mandatnog perioda u zvanje izabran jedan saradnik u nastavi, koji je doktorirao u akademsko zvanje, a pokrenuta je inicijativa za izbor još jednog predavača. Postoji konstantna zainteresovanost kandidata za smjerove Visoka medicinska škola i Primijenjena fizioterapija. Oba studijska programa su imala identičnu strukturu modela studija 3+0 iako su studentima prilikom upisa obećane specijalističke studije. Ključni problem oba studijska programa je nedostatak sopstvenog kadra na stručnim predmetima”, kazao je Radunović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije