Povežite se sa nama

Društvo

DEMOKRATE: Nije tačno da vodimo računa o žrtvama samo jedne nacionalnosti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Da je ovdašnja politička scena nerijetko svojevrsni teatar apsurda poznato je većini ljudi, ali da se povremeno ide toliko nisko, da se gubi svaki moralni orijentir, primjer je saopštenje Stranke Pravde i Pomirenja usmjereno na predlog Rezolucije Demokrata o genocidima u Pivi i Velici, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

“Prigovoriti Demokratama, koji smo do prije nekoliko dana preživljavali pakao laži i optužbi baziranih na čistim lažima zbog podrške Rezolucije o Srebrenici, da vodimo računa samo o žrtvama jedne nacionalnosti, mogu samo teški licemjeri ili elementarne neznalice ili pećinski nacionalisti”, navodi se u saopštenju.

Ovakvu stvar, dodaju, može samo ona fela kojoj nije stalo ni do istine, ni do prošlosti, ni do pomirenja, već isključivo do najsitnijih političkih poena.

“A prije svega ona kojoj nije stalo do žrtava, i njihovih muka. Zato je ovaj pokušaj SPP, odnosno koalicije Crno na bijelo, jedan od najnedostojnijih sramnih napada viđenih u domaćoj politici do sada”, navode u saopštenju.

Ali, kako dodaju, iako je svakom ko želi istinu jasno zbog čeka predlog Rezolucije o Pivi i Velici, valja istaći jednu stvar.

“Kako u saopštenju i sami kažu, za zločine četničkog pokreta je i suđeno, i presuđeno. Dočim za one u Pivi i Velici nije nikome, pa ta grozna činjenica što nije bilo sudske odluke, i ona još groznija da je sve to bilo zapostavljeno kao da se ne radi o ljudima jeste razlog da se prema toj ogromnoj rani ovog naroda napokon zauzme civilizacijski odnos. Da je na vrijeme bilo suđeno i presuđeno, danas ne bi bilo potrebe. A vidimo da ta potreba i te kako postoji!”, navode Demokrate.

Nego, dodaju, komentarisati stavove SPP je izlišno. Njima su, očigledno je, žrtve samo ako su njihove nacionalnosti. Samo u tome pronalaze problem.

“Nama su, s druge strane, sve žrtve jednake. Jer mi shvatamo ogromni teret prošlosti ovih prostora, ali važnije i jedini put koji vodi stvarnom pomirenju. A to je isključivo neselektivna osuda svih zločina, koja podrazumijeva da nema žrtava prve i ostalih kategorija. Da nema žrtava koje smijemo i trebamo žaliti, i onih koje ne smijemo ni spomenuti”, poručuju iz ove partije.

Jer, kako kažu, to nije put u pomirenje. To je put u produbljavanje sukoba. Ciljano produbljavanje.

“Međutim, jedna stvar se mora istaći: gori od njih su sastavljači ovog saopštenja. Istini za volju, to za nas ne predstavlja nikakvo iznenađenje. A ne predstavlja, jer se njihova prljava kampanja najbolje vidjela u činjenici što su odbili da predlože amandman na Rezoluciju o Srebrenici kojim smo tražili da se jasno navede da Srbi nisu genocidan narod”, smatraju Demokrate.

Takva odluka, kažu, po tako značajnom pitanju, nažalost, jednostavno ne može biti slučajna.

“Pitanje odricanja genocidnosti cijelog jednog naroda, i to naroda koji je u XXv. prošao nezapamćeno stradanje i stravičan genocid, poštovana gospodo, stvar je i ljudskog i civilizacijskog shvatanja, a još više od toga stvar je namjera”, poručuju oni.

Očigledno, kako poručuju, za ovu koaliciju žrtve su samo ako su bosnjačke nacionalnosti.

“Zato ne dolazi kao iznenadjenje činjenica da se ovakva saopštenja šalju iz press centra jedne parlamentarne političke partije”, zaključuju Demkrate.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Striko
Striko
18.07.2021. 23:55

trik pitanje, 3 delije iz genexa dje su zaposleni ? 5 bambija ko pogodi 😀

Sponzor

Najčitanije