Povežite se sa nama

Vijesti

DF: Uzaludno potrošene desetine miliona eura u Avganistanu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sav besmisao i bezidejnost u strateškom razvoju crnogorske Vojske u zadnjih 15 godina pokazao je epilog dešavanja u Avganistanu, ocijenili su u Demokratskom frontu.

Avganistan je danas u rukama talibana poslije sloma vladinih snaga i bijega predsjednika Ašrafa Ganija u inostranstvo.

„Hvalospjevi o tome da je Crna Gora imala ogromnu korist kroz afirmaciju svojih snaga i obuku 557 vojnika, koji su u periodu od više od deset godina učestvovali u mirovnim misijama ISAF i „Odlučan korak“, a čiji je cilj bio primarno orijentisan ka uspostavljanju mira i stabilnosti u Avganistanu, demokratizaciji i obnovi zemlje, kao i pružanju pomoći avganistanskim nacionalnim snagama bezbjednosti da postanu samoodržive, funkcionalne i sposobne da samostalno obavljaju operacije i obezbijede sigurno okruženje i slobodu kretanja na cijeloj teritoriji Avganistana, ovih dana doživjeli su veliki fijasko“, saopštio je poslanik DF-a Jovan Vučurović.

Kako su pripadnici Vojske Crne Gore obučili sebe i avganistanske snage bezbjednosti, kako je naveo, pokazali su talibani koji su osvojili čitav Avganistan za rekordno kratko vrijeme.

„A Crna Gora kada sumira ovaj svoj godinama hvaljeni poduhvat, može samo da izvede saldo da za 10 godina učešća u ovoj besmislenoj misiji je trošila godišnje po 2 miliona ili ukupno više od 20 miliona evra iz budžeta građana Crne Gore“, naglasio je Vučurović.

On je istakao da se treba zamisliti koliko se samo za taj uzaludno utrošeni novac moglo izgraditi bolnica i škola po Crnoj Gori.

„Međutim, bivši režim to nije interesovalo, jer su se oni, za radi očuvanja vlasti, svojih pozicija i nelegalno stečenog bogatstva, dodvoravali nekim međunarodnim centrima moći. Sada, poslije „uspješno“ obavljenog zadatka u Avganistanu, Veselin Veljović, Zoran Lazović, Predrag Bošković, Duško Marković i slični, pod dirigentskom palicom Mila Đukanovića, pokušavaju da mobilišu svoje poslušnike iz bezbjedonosnih snaga i izazovu nemire po Crnoj Gori, najavljujući krvave obračune i sprečavanje svečanog čina ustoličenja Mitropolita Joanikija“, kazao je Vučurović.

On je rekao da je na novoj vlasti da, umjesto svakodnevnih napada na lidere DF, pogleda istini u oči, da preduzmu sve potrebne mjere i preventivno djeluju i spriječe Đukanovića u namjeri da destabilizuje Crnu Goru.

„Takođe, skupštinska većina pod hitno mora postići dogovor oko Tužilačkog savjeta, jer Milivoje Katnić, kao dio hobotnice bivšeg režima, sigurno neće preduzeti mjere iz svoje nadležnosti. Od njega je jedino za očekivati, da se pojavi na Cetinju, u prvom redu „komita“, i da sa njima jurne na Cetinjski manastir“, saopštio je Vučurović.

Građani Crne Gore, koji su glasali za promjene, kako je kazao, ogorčeni su zbog toga što vlada ne pokazuje želju i hrabrost da izvrši hitnu i temeljnu demontažu bivšeg režima.

„Da je vlada odmah po formiranju počela obračun sa kriminalnom hobotnicom Mila Đukanovića i da su procesuirani i iza rešetaka stavljeni svi koji su pljačkali i uništavali Crnu Goru proteklih decenija, na čelu sa predsjednikom DPS, ne bi padalo na pamet nekom Veselinu Veljoviću da „komituje“ po Crnoj Gori i da priprema državni udar. Umjesto demontaže i obračuna sa hobotnicom, na sceni je kohabitacija sa kriminalcem, a premijer Krivokapić posjećuje DPS gradonačelnike, koji su prepoznati kao organizatori „komitskih“, antisrpskih skupova“, kazao je Vučurović.

Poslanik DF-a je poruči da se nijedna diktatura nije rušila kohabitacijama i saradnjom sa vođama diktature, nego se, kako je kazao, mora odlučno i hrabro raskinuti sa tim sistemom i zakonski obračunati sa onima koji su bili na njenom čelu, i njihovim pomagačima u tužilaštvu, sudstvu, policiji…

„To će svakako morati da se uradi jednog dana, ako želimo da Crna Gora bude slobodna“, zaključio je Vučurović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije