Povežite se sa nama

Društvo

DISCIPLINSKA KOMISIJA: Očekuje se odluka u korist profesorice Vujović

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Uprava cetinjske škole ,,Lovćenski partizanski odred“ sačiniće i proslijediće danas Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta odluku disciplinske komisije o slučaju profesorice istorije Sanje Vujović kojoj je resor Vesne Bratić na teret stavio da je politički zloupotrijebila djecu kada ih je povela u šetnju povodom Dana pobjede nad fašizmom, u organizaciji SUBNORA i antifašista Crne Gore. Prema informacijama Pobjede, očekuje se da će odluka biti u korist profesorice.

Uprava škole, kako je obrazloženo, juče nije završila ovaj posao, jer su imali sjednice nakon radnog vremena.

Prema saznanjima Pobjede, profesorica Vujović se juče pred komisijom izjasnila da nije kriva i odbacila je optužbe koje joj se stavljaju na teret.

Njoj je nedavno uručeno rješenje da je protiv nje pokrenut postupak, jer je direktoru Veljku Đukanoviću telefonskim pozivom sugerisalo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da to učini. Zamjerili su profesorici što je sa djecom šetala na skupu koji je navodno bio usmjeren protiv Vlade.

Nakon toga sindikalna organizacija škole ocijenila je da profesorica Vujović nije počinila nikakvu zloupotrebu djece u političke svrhe, a u javnosti su zabilježene oštre kritike poteza ministarke prosvjete Vesne Bratić koja do danas nije odgovorila što je, konkretno, sporno počinjeno.

I ombudsman je nedavno formirao predmet po sopstvenoj inicijativi povodom pitanja koja se odnose na učešće učenika u obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Podgorici.

Vujović je ranije za Pobjedu rekla da na tom skupu nije bilo nikakvih poruka, niti obraćanja nijedne ličnosti.

“Bila je samo šetnja kao što svako u Evropi slavi Dan pobjede nad fašizmom. Samo ime naše škole nam govori koliko smo dali značaja antifašizmu”, rekla je ona.

Podsjetila je da svake godine obilježavaju 9. maj, te da su ove godine u školi radili dokumentarac na temu Drugog svjetskog rata i antifašizma. SUBNOR ih je potom pozvao da budu dio programa koji priređuju u Podgorici, te su dobili saglasnost roditelja.

“I, naravno, da sam djecu povela. Ne vidim u čemu je problem”, rekla je ona.

Vujović je ranije kazala da se ne plaši poruka Ministarstva.

“Ako treba, sjutra ću opet isto uraditi. Stojim čvrsto iza svojih odluka i vjerujem da je sva Crna Gora antifašistička stala uz mene”zaključila je Vujović, dodajući da pohvaljuje djecu koja su dostojanstveno odradila svoj posao i pokazali da su mali antifašisti na koje će Crna Gora imati pravo da se ponosi.

Uoči jučerašnjeg zasijedanja disciplinske komisije, istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Saša Zeković ukazao je na dvostruki pristup Ministarstva prosvjete koje ne gleda jednako vjersko-političku propagandu u školi i antifašistički angažman djece van nastave.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo prosvjete do danas nije saopštilo da li je zahtijevalo disciplinske postupke protiv odgovornih koji su u obrazovnim ustanovama dozvolili da se sprovode vjersko-političke aktivnosti, navodeći primjere škola u Tivtu i Pljevljima.

“Zašto je za vlasti prihvatljiva saradnja sa „Svetim Savom“, „Srpskom kućom“, Bratstvom Srpske pravoslavne omladine „Sveti Pantelejmon“ i u samim školama, a neprihvatljiva saradnja sa antifašističkim udruženjima, i to uz saglasnost roditelja, čak i van škole i u privatnom svojstvu”, pitao je Zeković u objavi na Tviteru.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije