Povežite se sa nama

Vijesti

DISKRIMINATORSKA ODREDBA: Beogradska patrijaršija želi da zabrani gradnju hramova Crnogorskoj crkvi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Posljednja verzija temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, a koju je prema očekivanjima vrha SPC trebalo da u Beogradu potpiše premijer Zdravko Krivokapić, sadržala je diskriminatorsku odredbu prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, saznaje Pobjeda.

Izvor Pobjede blizak Beogradskoj patrijaršiji saopštio je da je usaglašena verzija ugovora o kojoj je u Beogradu raspravljao Krivokapić sa episkopima i patrijarhom Porfirijem sadržala član u kojem se decidno navodi „da se ne može graditi niti jedan vjerski pravoslavni objekat u Crnoj Gori bez saglasnosti nadležnog arhijereja SPC”.

To faktički znači da dozvolu da, recimo, Crnogorska pravoslavna crkva gradi hram mora dobiti od jednog od četiri episkopa SPC u Crnoj Gori, koji odbijaju da priznaju postojanje CPC! Tačnije, Beogradska patrijaršija bi, jer je u međuvremenu ukinut Episkopski savjet i centralizovana SPC, donosila takve odluke. Tako, na primjer, za gradnju hrama CPC u Podgorici, projekat koji podržava i stranka Dritana Abazovića, po ugovoru bila bi neophodna saglasnost, osim civilnih vlasti mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Crnogorska pravoslavna crkva je upisana u Evidenciju vjerskih zajednica shodno aktuelnom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i zabrana gradnje bi bila uvod u diskriminaciju, a potom i de facto ukidanje te vjerske organizacije.

Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, u posljednjoj verziji temeljnog ugovora nalazi se i odredba o Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao „tradicionalnoj vjerskoj zajednici sa istorijskim kontinuitetom”. Ta odredba je jedna od najspornijih imajući u vidu da je SPC osnovana zvanično tek 1921. godine i da se tim članom želi preuzeti kontinuitet od autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, koja je bila definisana Ustavom Knjaževine Crne Gore iz 1905. godine.

Izvori Pobjede tvrde da ta odredba nije bila jedina sporna jer je Krivokapić zamjerio Beogradskoj patrijaršiji i zbog uklanjanja termina „Pravoslavna crkva u Crnoj Gori“ iz ranije verzije sporazuma, jer je u pitanju Amfilohijevo nasljeđe.

Prema tvrdnjama izvora Pobjede, iz posljednje verzije temeljnog ugovora je uklonjena odredba o tome da se garantuju pravoslavnim vjernicima neradni dani na dan Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Save i Svetog Petra Cetinjskog.

“Odredba je uklonjena na insistiranje Krivokapića jer taj član nije u skladu sa Zakonom o državnim praznicima Crne Gore”, rekao je izvor Pobjede.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije