Povežite se sa nama

Vijesti

ĐUKANOVIĆ: Buđenje retrogradnih ideja prijeti stabilnosti Crne Gore i Balkana

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ova Generalna skupština UN-a je bila inspiracija visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepu Borelu i da okupi lidere Zapadnog Balkana i da još jednom porazgovaramo o našim problemima, i o našoj evropskoj perspektivi. Upoznao sam ih i sa problemima sa kojima se Crna Gora danas suočava imajući u vidu da u regionu osjećamo snažne refleksije određenih globalnih političkih poremećaja, i da su ti globalni politički poremećaji doveli do ponovnog buđenja nekih retrogradnih političkih ideja, uglavnom inspirisanih prekompozicijom granica na ZB, i stvaranjem uslova za formiranje uvećanih država nacionalno i vjerski homogenih- kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon neformalne radne večere lidera ZB čiji je domaćin bio Borel.

– Ukazao sam da to smatram vrlo retrogradnim i apsolutno pogubnim, o čemu svjedoče gubici koje smo imali na prostoru ex Jugoslavije ranih 90-ih godina, a koje su posljedica upravo tadašnjih ideja istovjetnim današnjim idejama. Dakle, ukazao sam da je to nešto što ne prijeti samo građanskom, sekularnom i proevropskom profilu Crne Gore, nego prijeti stabilnosti Balkana, samim tim ugrožava evropsku stabilnost i fokusiranost na dalji prosperitet i konkurentnost Evrope kao našeg zajedničkog doma – kazao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore kaže da je lidere ZB upoznao sa onim što su najaktuelniji politički i društveni događaji u Crnoj Gori, kao i da podsjeti, kako kaže, na napore koje je Crna Gora tokom prethodnih godina i decenija učinila na izgradnji svog građanskog profila, na izgradnji i razvoju multietničke demokratije, i trasiranju i osvajanju značajnih dionica na putu evropske integracije.

– Zajedno smo pozvali EU da uz inicijaciju visokog predstavnika za spoljnu i bezbjednosnu politiku gospodina Borela uloži dodatne napore, da pomogne ZB kako bi i ZB dosegao u bliskoj budućnosti svoju evropsku perspektivu, i kako bismo ukupno kao Evropa na taj način zatvorili vrata za destruktivne uticaje koji ugrožavaju i evropsko jedinstvo i evropski sistem vrijednosti. Čini mi se da je razgovor bio veoma koristan, upravo zato što je bio veoma otvoren, i gdje smo razgovarali o suštini a ne o nekim manje više marginalnim aspektima te evropske politike na ZB. Čini mi se da je dato jako puno inspirativnih ideja koje bi mogle poslužiti za uspješan samit EU i ZB koji treba da se dogodi 6. oktobra u Ljubljani – kazao je Đukanović.

Očekuje, kako kaž, da će i narednih dana u Njujorku imati puno bilateralnih razgovora upravo na ovu temu, i da bi svi ti razgovori mogli doprinijeti jednoj realnijoj i doglednijoj evropskoj perspektivi i Crne Gore i našeg regiona.

– Zadovoljstvo mi je da se Generalna skupština UN-a nakon jednogodišnje pauze izazvane korona virusom ove godine opet održava manje više u tradicionalnom formatu. To ubjedljivo svjedoči da se ukupan život pa i politički polako normalizuje, da će svijet izaći na kraj sa korona virusom i da je multilateralizam živ. Smatram to veoma važnim imajući u vidu prirodu problema sa kojima se danas suočavamo na globalnoj političkoj i društvenoj sceni. To su problemi koji ne mogu biti riješeni nacionalnim formulama, to su problemi koji traže akciju svih i zbog toga je multilateralizam veoma važan, sa svojim središtem upravo u Organizaciji UN-a – kazao je Đukanović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije