Povežite se sa nama

Vijesti

ĐUKANOVIĆ: Crna Gora će kroz aktuelna iskušenja proći mirno

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadorku Australije Rut Stjuart, kojoj je zahvalio za doprinos očuvanju i unapređenju odnosa prijateljstva dvije države koje nemaju otvorenih pitanja, ali imaju značajan prostor za razvoj saradnje.

Tokom posjete predsjednik je govoreći o političkim prilikama u Crnoj Gori, poručio da će Crna Gora ostati stabilna na putu ostvarivanja svojih strateških ciljeva, uz uvjerenje da će i kroz aktuelna iskušenja proći mirno, što je u najboljem interesu Crne Gore i njene dogledne evropske budućnosti.

On je ukazao na značaj uspostavljanja političkog dijaloga na najvišem nivou sa ciljem daljeg unapređenja međudržavnih odnosa, za šta u Crnoj Gori postoji izraženo interesovanje.

Đukanović je pozdravio inicijativu kojom se obilježava 15-godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa, izložbom u Podgorici.

Uz iskazanu zainteresovanost za jačanje ekonomske saradnje, pozitivnim je ocijenio dosadašnja pojedinačna iskustva, uz želju da se ostvari investiciona saradnja i sa kompanijama koje će svojom ekspertizom dati dodatni kvalitet budućim projektima u našoj zemlji.

On je naglasio da se vezama između dvije države daje poseban doprinos da crnogorska dijaspora koja, kako je kazao, iako predstavlja malobrojnu naciju, ima značajan broj predstavnika u Australiji.

Zahvalio je na saradnji koju sa Australijom imamo kao članica NATO, što nas kao zemlje koje dijele zajedničke euroatlanstke vrijednosti, dodatno približava.

Ambasadorka Stjuart je u zahvalnost za prijem uručila Predsjedniku pismo Generalnog guvernera Australije upućeno povodom 15. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, uz visoke ocjene o prijateljskim odnosima dvije zemlje.

Ona je naglasila da crnogorska dijaspora na koju je Australija ponosna, predstavlja temelj dobre bilateralne saradnje, što se potvrđuje kroz njihov kvalitetan doprinos razvoju Australije, ali i održavanje jakih veza sa matičnom državom i ulaganja u biznis u Crnoj Gori.

Uz zadovoljstvo što dvije države dijele zajedničke euroatlanstke vrijednosti, koje je Crna Gora prihvatila kao svoje, iskazala je visoke ocjene za saradnju u okviru NATO, sistem UN-a i multilateralizam kojem su obje zemlje snažno posvećene.

Istovremeno, istakla je da se Australija uvijek prisjeća istorije našeg regiona i uloge Crne Gore u prevazilaženju izazova, uz nadu da će i ubuduće biti na toj poziciji kako se neke stvari ne bi ponovile.

Ambasadorka se saglasila sa potrebom produbljivanja političke i ekonomske saradnje uz očekivanje da će sa smirivanjem pandemije kontakti između predstavnika dvije države biti izvjesniji.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije