Povežite se sa nama

Integracije

ĐUKANOVIĆ: Neophodna ofanzivnija politika EU prema proširenju, nadam se da ćemo izbjeći ponavljanje 90-ih

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je danas da je neophodna ofanzivnija politika Evropske unije prema proširenju na Zapadnom Balkanu.

“Ohrabreni smo povratkom SAD-a u region i porukama o značaju euroatlantizma. Neophodna ofanzivnija politika EU prema proširenju na Zapadnom Balkanu. EU ne smije zaboravljati ni geopolitički značaj našeg regiona. Mi ne tražimo prečice na putu ka članstvu u EU”, poručio je danas Đukanović iz Ohrida gdje učestvuje na Međunarodnoj konferenciji „Zapadni Balkan: Nedostajuća puzla za kompletiranje Evrope“.

“Sa Zapadnog Balkana posljednjih godina smo dobijali i dobre i upozoravajuće vijesti. Dobre su svakako da je Crna Gora uprkos jednoj snažnoj opstrukciji Rusije 2016. godine, uspjela da uđe u NATO. Poslije toga je zahvaljujući upravo razrješenju tog dugotrajućeg spora između Sjeverne Makedonije i Grčke kroz ta vrata prošla i Sjeverna Makedonija. Prije dvije godine je usvojen i prvi Akcioni plan za članstvo u NATO u Bosni i Hercegovini. Lideri Zapadnog Balkana su na Berlinskom procesu potpisali Sporazum o formiranju zajedničkog tržišta. Dakle, dobre vijesti. Loše vijesti su da mi ipak, dopadalo nam se to ili ne, htjeli to da vidimo ili priznamo ili ne, imamo zastoj u politici proširenja EU na Zapadnom Balkanu”, rekao je danas Đukanović na Plenarnoj sesiji na visokom nivou „Resetovanje EU-SAD sinergije prema Zapadnom Balkanu“.

Najprije se, kako je istakao, dugo govorilo o zamoru, nakon toga je ta retorika utihnula, ali je loša dinamika te politike ostala.

“Tako da danas govorimo logično o padu euroentuzijazma na Zapadnom Balkanu i čini mi se da često u tim razgovorima koje imamo na relaciji lideri zemalja Zapadnog Balkana – zvaničnici Brisela, jedni drugima prigovaramo: iz Brisela čujemo da je nedovoljno vladavina prava na Zapadnom Balkanu, da su reforme izgubile tempo, a mi, takođe, upozoravamo da su loše poruke sa određenih evropskih adresa prouzrokovale pad euroentuzijazma. Da ne podsjećam na prvu poruku prethodne Evropske komisije da tokom njenog mandata neće biti proširenja, pa i na mnoge druge iz drugih evropskih centara koje su u osnovi oponirale optimističnim najavama nove Komisije, posebno predsjednice EK gospođe Fon der Lajen. Dakle, ja smatram da je to bilo veoma loše za ono što imamo danas na prostoru Zapadnog Balkana. Dakle, takva politika je nažalost dovela do penetracije interesa trećih strana na Zapadnom Balkanu”, rekao je on.

Prema njegovim riječima mi se opet možemo ljutiti, i u Evropi i na Zapadni Balkan na to, ali ja na neki način to smatram očekivanim, pa gotovo legitimnim interesima.

“Dakle, to je jedan prostor koji je slobodan i u kojem i druge zemlje čiji je vrednosni sistem suprotstavljen sistemu EU pokušavaju da ostvare svoje geopolitičke interese. Jednom riječju, da bismo to izbjegli Evropa mora biti prisutnija na Zapadnom Balkanu. Prema tome nije bila dovoljno prisutna i mi nažalost danas prisustvujemo ofanzivi geopolitike na Zapadnom Balkanu, koja je suprotstavljena evropskom sistemu vrijednosti i suprotstavljena evropskom jedinstvu. Dakle, Zapadnom Balkanu je postao jedno, ali veoma važno, jedno od poprišta na kojem se danas Istok suprotstavlja Zapadu i suprotstavlja zapadnom sistemu vrijednosti. Sljedstveno, mi smo opet na Zapadnom Balkanu obnovili iste dileme”, istakao je on.

Dileme 90-ih godina, podsjetio je Đukanović, su bile da li je multietnička demokratija u našem regionu moguća.

“Naravno, retorički je i to dozvoljeno pitanje, ali rekao bih da je prilično nesuvislo, zašto bi Zapadni Balkan za sebe tražio formulu koja je, kako bi mi u Crnoj Gori kazali, mimo svijeta, koja je drugačija od formule po kojoj živi čitav svijet. 90-ih godina nas je ta dilema koštala 150.000 ljudskih života. Dakle, tada se željela formirati Velika Srbija, Velika Hrvatska, naravno sledstveno tome i Velika Albanija, umjesto svega toga dobili smo veliku tragediju. Danas, nepunih trideset godina kasnije, nakon Dejtonskog sporazuma mi imamo obnovljenu tu dilemu, po mom dubokom uvjerenju, zbog zamagljivanja jasne i dogledne evropske perspektive zemljama Zapadnog Balkana. Moje je uvjerenje da EU nedovoljno posvećuje pažnju geopolitičkom značaju Zapadnog Balkana, i na evropske perspektive ZB”, naglasio je predsjednik Crne Gore.

Dakle, nastavio je Đukanović, zaboravljamo svi, najprije šta nam je politika proširenja veoma dobrog donijela u srednoj i istočnoj Evropi 90-ih godina, a zaboravljamo takođe da su mnoge političke krize kroz koje je Evropa prolazila u svojoj starijoj i novijoj istoriji zapravo imale svoj začezak na ZB. Mislim da je jako važno da se vratimo realnijem sagledavanju geopolitičkog značaja na Zapadnom Balkanu.

“Ono što je za sve ohrabrujuće, to je ta obnova euroatlanske saradnje. Čini mi se da smo prethodne četiri godine imali tragične greške s obije strane Atlantika, u zapostavljanju nečega što je euroatlansko nasljeđe. Ja sam veliki pobornik euroatlantizma, mislim da nam je poslije Drugog svjetskog rata donio ogromne prednosti, ne samo Evropi i Americi nego čitavom svijetu, tako da nijesam uspijevao da razumijem zašto smo toliko skeptični prema tom najvrednijem nasljeđu Evrope i Amerike, ali važnije od toga, ohrabren sam porukama koje čujem sada iz Vašingtona nakon promjene na predsjedničkim izborima

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije