Povežite se sa nama

Politika

ĐUKANOVIĆ: Srbija nije nikada prihvatila crnogorsku nezavisnost, SPC djeluje slično klerikalnom fašizmu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

„Srbija se vratila politikama iz ranih devedesetih. Srbija je tu da sačuva interes Srba gdje god žive u regionu. To je ista greška koju je Slobodan Milošević napravio devedesetih, znamo šta se desilo u Bosni i Hercegovini“, istakao je Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da Srbija nikada nije prihvatila crnogorsku nezavisnost i gleda na Crnu Goru kao na dio „srpskog sveta“ i dodao da Srpska pravoslavna crkva (SPC) djeluje slično „klerikalnom fašizmu“.

„Mogu to potvrditi za vrijeme za koje sam u politici, a to možemo potvrditi i istraživanjem istorijskih dokumenata čak iz XIX veka“, rekao je Đukanović na konferenciji „Zapadni Balkan: Ključni dio slagalice evropske bezbjednosti“ u organizaciji GLOBSEC-a.

On je učestvovao na konferenciji u okviru drugog dana posjete Bratislavi.

Đukanović je ocijenio da Srbija nikad nije prihvatila nezavisnost Crne Gore i pomirila se s tim, i da na Crnu Goru gleda kao dio „srpskog sveta“.

„Kad se vidi odnos Srbije u regionu, ta uloga je potencijalno destruktivna, zato što se Srbija vratila politikama iz ranih devedesetih. Srbija je tu da sačuva interes Srba gdje god žive u regionu. To je ista greška koju je Slobodan Milošević napravio devedesetih, znamo šta se desilo u Bosni i Hercegovini“, istakao je Đukanović.

Rekao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zaštitu interesa srpskog naroda u Crnoj Gori pokušava da predstavi kao legitiman cilj.

„Ne može miješanje u unutrašnje stvari jedne države biti legitiman cilj. Žao mi je što Srbija ponavlja greške i plašim se da to je to realističan potencijal za stvaranje nestabilnosti u regionu. Srbija to čini oslanjajući se na podršku Moskve“, istakao je Đukanović.

Mišljenje je mnogih, istakao je, da je Srbija izgubila Kosovo kad je Rusija bila slaba, što znači da bi sada možda bilo vrijeme da se Kosovo vrati.

„Žele da ožive politike koje su dovele do velikog gubitka ljudskih života devedesetih“, naveo je Đukanović.

On je rekao da je otvaranje pitanja izmjena Zakona o slobodi vjeroispovjesti učinjeno u pogrešnom periodu, uoči parlamentarnih izbora i Srpska pravoslavna crkva uložila je sve resurse da manipuliše tim pitanjem u crnogorskoj javnosti i da se predstavi kao alat za ostvarenje velikosrpskih interesa i u tome je uspjela.

„Bez obzira na izborni rezultat, ovaj fenomen zaslužuje ozbiljnu pažnju. Imamo veoma ozbiljan deformitet, a to je da je SPC postala politički akter u Crnoj Gori. Postali su nosioci veoma retrogradne ideologije. Nažalost, vidim tu nešto veoma slično klerikalnom nacionalizmu, pa čak i klerikalnom fašizmu“, kazao je on.

Kako je dodao, ima veoma svježe sjećanje na devedesete, kada je, kako je rekao, Srpska crkva stigla prije vojske.

„Išli su istom putanjom – prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su, pored ostalog, za genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmjerimo političku odgovornost i pažnju na njih ako želimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu“, ocijenio je.

Srpska crkva je blisko povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom, rekao je.

„Znamo u kojoj mjeri ta crkva radi u ruskom nacionalnom interesu. Mislim da su to sve djelići velike slagalice koja urušava evropski sistem vrijednosti i društva“, zaključio je Đukanović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije