Povežite se sa nama

Društvo

ĐUKANOVIĆ: Zastoj u proširenju EU otvara prostor za upliv trećih strana

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je mišljenja da je politika proširenja Evropske unije bila jedna od najuspješnijih politika EU, ali da je nažalost kada je došao na dnevni red proširenje na zemlje Zapadnog Balkana nastupio zastoj.

“Mislim da taj zastoj otvara prostor za upliv trećih strana. Nažalost te treće strane nastupaju sa platformi koje su suprotsavljene suštinskim evropskim interesima i to unosi dodatnu konfuziju u politike država Zapadnog Balkana”, rekao je Đukanović u intervju za sjeverno makedonsku TV21.

Prema njegovim riječima sada svjedočimo obnovljenim idejama o prekompoziciji Zapadnog Balkana. On dodaje da su to one ideje s početka 90-tih godina prošlog vijeka, kada su na djelu bile ideje formiranja tri velike države Zapadnog Balkana.

Đukanović kaže da je ubjedljivo najbolja budućnost za sve društva na Zapadnom Balkanu je evropska i evroatlanska budućnost.

“Svi naši problemi koje vidimo, ekonomsko, kao i demokratsko zaostajanje, i nestabilnost su poljedica našeg predugog izbivanja iz Evrope”, smatra on.

Đukanović je mišljenja da EU što prije treba da otpočne pregovore sa Sjevernom Makeodinijom i Albanijom.

“Treba dati viznu liberalizaciju Kosovu i dodatan impuls pregovaračkkm procesu sa Crnom Gorom i da Srbijom”, poručio je Đukanović.

Crnogorski šef države je podsjetio da je Zapadni Balkan urođeno euroskeptičan, jer je ostao van matičnih tokovo evropske civilizacije nakon Drugog svjetskog rata.

On je ponovio da je povratak SAD-a u partnerstvo sa Evropom odlična vjest.

“Mislim da će iz tog obnovljenog atlanskog saveza ogromne benefite dobiti i Zapadni Balakn. Mislim da će to bitno uticati i na završetak procesa proširenja ali imati i broje druge pozitivne efekte”, rekao je Đukanović između ostalog.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije