Povežite se sa nama

Društvo

ĐUKIĆ NAJAVIO: Mogući protesti poljoprivrednika ispred marketa, hotela…

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Proteste poljoprivrednika moguće je uskoro očekivati ispred lanaca marketa, restorana i hotela, ali i političkih partija, koje su u najvećem dijelu dovele do teške situacije u sektoru poljoprivrede, ocijenio je predsjednik nevladine organizacije (NVO) Multimedijal Montenegro Željko Đukić.

Đukić je kazao da stočari i drugi poljoprivrednici, kao i svi ostali građani, imaju pravo na spontano javno okupljanje.

“U modernim evropskim zemljama ovi protesti znaju biti i radikalniji, pa su se dešavali i istovari đubriva ispred nadležnih opštinskih i državnih institucija”, naveo je Đukić u saopštenju.

On je ocijenio da je situacija u poljoprivredi veoma kompleksna i da je to stanje nastalo zbog političke neodgovornosti u parlamentu i “razvlačenja” glasanja za budžet koji je direktno povezan sa Agrobudžetom, zatim oslabljene kupovne moći građana, kao i nedovoljno razvijene svijesti za kupovinu domaćih proizvoda.

“Realno je očekivati da će sledeći protest poljoprivrednika biti ispred centrala političkih partija koje nijesu bile sposobne da preko pola godine dogovore i usvoje budžet u parlamentu. Takođe i ispred velikih hotelskih kompleksa, ugostiteljskih objekata i trgovačkih lanaca, koji nemaju osjećaja za potrebe i probleme poljoprivrednika, već ih samo zanima profit”, naveo je Đukić.

On je rekao da su se prošle godine, kada je nastala globalna panika uslijed COVID pandemije, svi sjetili vrijednih poljoprivrednika i uvidjeli njihov značaj da jedino oni mogu obezbjediti hranu.

“Tri su ključna elementa kroz koje možemo konačno da riješimo dugogodišnje probleme poljoprivrednika, a to su podizanje svijesti građana da kupuju domaće, uspostavljanje sistema otkupa i plasmana domaćih proizvoda i stimulacija hotelijera, ugostitelja i trgovaca da favorizuju domaće”, tvrdi Đukić.

On je rekao da poljoprivrednici ne smiju zavistiti od politike, već moraju na vrijeme imati obezbjeđene subvencije, novac za zasade, stočnu hranu i gorivo.

“Sve je to poskupilo, dok su domaći poljoprivredni proizvodi na istom cjenovnom nivou”, zaključio je Đukić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije