Povežite se sa nama

Vijesti

ĐUROVIĆ: Od borbe sa švercom i do 40 miliona godišnje

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Aktivnom borbom protiv korupcije, kriminala i šverca Crna Gora može u kratkom roku povratiti preko 1,2 milijardi eura imovine i popuniti budžet za preko 40 miliona godišnje, kazao je kazao je potpredsjednik GP URA Goran Đurović

„Borba sa švercom cigareta kao i drugih akciznih roba, koji su bili problem ne samo Crne Gore već i EU, može donijeti budžetu dodatnih 40 miliona eura koji se mogu usmjeriti ka rešavanju problema u zdravstvu i školstvu. Da bi građanima bilo jasnije koliko gubimo od šverca dovoljan je podatak da je gradnja jednog Kliničkog centra (Klinički centar u Nišu) koštala 50 miliona eura što znači da smo u proteklih 30 godina mogli izgraditi novi klinički centar, obnoviti većinu bolnica i izvršiti ozbiljne investicije u sistemu obrazovanja“, kazao Đurović.

On dodaje da je za sve to vrijeme „Luka Bar“ uništavana da bi se mogao odvijati šverc i ako, kako su kazali, ima neslućeni potencijal da bude ozbiljna luka na Jadranu.

„Imajući u vidu da je samo povratom zemlje ‘Solane’ u Ulcinju u državno vlasništvo vraćeno preko 250 miliona eura vrijednosti imovine kao i da je to samo jedan u nizu primjera loše privatizacije koja je bila prisutna u skoro svakom gradu u Crnoj Gori lako dolazimo do zaključka da Crna Gora ima mogućnost da povrati preko 1,2 milijardi eura imovine koja joj je na volšeban način oteta“, dodaje Đurović.

On ističe da je sam proces masovne vaučerske privatizacije omogućio enormno bogaćenje pojedinaca koji su se, kako je kazao, krili iza pojedinih investicionih fondova iskoristivši neznanje i neinformisanost građana te tako stekli preko 500 miliona eura vrijedne imovine državnih kompanija koju su kasnije prodavali, koristili kao kolateral ili obezvrijedili.

„Ovakvo postupanje prema državnoj imovini zaslužuje pažnju nadležnih organa koji moraju ispitati kako se upravljalo sa tom imovinom i zašto je većina kompanija kojiima su investicioni fondovi upravljali završila u stečaju. Građani i građanke Crne Gore su naviknuti da su šverc, korupcija i kriminal normalne pojave iz čijih fondova se primaju plate i penzije a istina je suprotna – sve ove godine budžet je bio siromašniji, plate i penzije sve manje a zaduživanja sve veća. Zbog toga borba protiv šverca, kriminala i korupcije ne smije da stane i stoga Građanski pokret URA daje punu podršku nadležnim organima, na čelu sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, da istraju u borbi za pravedniju Crnu Goru“, navodi Đurović u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
3 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Mico
Mico
13.08.2021. 11:43

Śedi lopovcino i sverceru.

Vanja
Vanja
13.08.2021. 13:08

Da. Ali i provjeriti koliko si ti utajio pdv-a. Koliko si za keš kupovao gradjevinski materijal po Srbiji. Kiko si prodao za keš izbjegavajuci pdv. Eto samo to…uz par drugih stvari.

Anonim
Anonim
13.08.2021. 13:13

Nije baš sve, čime se trguje u našoj zemlji, legalno. Ima tu šverca i kod velikih i kod malih

Sponzor

Najčitanije