Povežite se sa nama

Vijesti

DOGOVOR: United Media i Vijesti potpisale pismo o namjerama za ulazak u partnerstvo

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

United Media se, kao novi dioničar, obavezuje da poštuje i štiti uredničku nezavisnost i autonomiju Vijesti. Glavni urednik će i dalje biti biran na predlog lokalnih suvlasnika, kao i Media Development Investment Fund (MDIF)

United Media, vodeća medijska kompanija u jugostočnoj Evropi potpisala je pismo o namjerama da otkupi 51 odsto Vijesti, novine, portala i televizije iz Crne Gore.

Ovo je velika i značajna vijest za sve zaposlene u Vijestima, za naše gledaoce i čitaoce kao i za sve one koji pomno prate dešavanja sa medijskim slobodama u regionu i Evropi, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Prema pismu o namjerama, United Media se, kao novi dioničar, obavezuje da poštuje i štiti uredničku nezavisnost i autonomiju Vijesti. Glavni urednik će i dalje biti biran na predlog lokalnih suvlasnika, kao i Media Development Investment Fund (MDIF), investicionog fonda iz Njujorka koji podržava slobodu medija, i koji je od osnivanja manjinski dioničar Vijesti.

“Sistem ‘Vijesti’ sa sve tri platforme je gotovo deceniju i po izložen, i od monopolista i od nacionalista, egzistencijalnoj prijetnji zbog svoje posvećenosti slobodi izražavanja i profesionalnom novinarstvu. U partnerski odnos sa UM grupom ulazimo s ubjeđenjem da će to dati dodatnu snagu našim medijima, jer liberalne vrijednosti i novinarstvo koje karakteriše sistem ‘Vijesti’ smiješta u širi prostor odan tim vrijednostima”, izjavio je prof.dr Miodrag Perović, jedan od osnivača Vijesti.

Izvršni direktor MDIF-a, Harlan Mandel, prepoznaje ovaj razvoj kao stratešku saradnju između dvije medijske kuće koja je zasnovana na vrijednosti njihovog brenda i ukorijenjena u snazi njihovog objektivnog izvještavanja.

“U ovom momentu, u Evropi vidimo epidemiju zarobljenih medija, u kojoj se preuzimaju privatni mediji, dok medijsko tržište na Balkanu nastavlja da bude izuzetno teško za pokretanje nezavisnih medija i njihovo poslovanje na tržištu. U ovom okruzenju, saradnja dva najuticajnija brenda u regionu koji se prepoznaju po svom nezavisnom novinarstvu je dobrodošla jer osigurava da kvalitetno istraživačko novinarstvo nastavi da bude centar poslovnog modela Vijesti.” – rekao je Harlan Mandel, izvršni direktor MDIF -a.

Harlan Mandel
foto: Privatna arhiva

“Oduvek smo stajali na stanovištu da je objektivno i nezavisno novinarstvo jedan od ključnih faktora za razvoj društva te u tom kontekstu cijenimo dosadašnji rad Vijesti i činjenicu da godinama odolijevaju raznovrsnim pritiscima i uspijevaju da profesionalno rade svoj posao. Radujemo se budućem partnerstvu i vjerujemo da će ono obezbijediti da ova medijska kuća u narednom periodu doživi ekspanziju i da kvalitetan sadržaj koji prave novinari Vijesti dopre do šire publike”, istakla je izvršna direktorka United Media Aleksandra Subotić.

Aleksandra Subotić
foto: United Media

United Media je vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Evropi, koja posluje u osam zemalja i u čijem portfoliu se nalazi 55 televizijskih kanala, uključujući N1 i Novu TV, dnevni listovi među kojima su Danas i Nova, te brojne radio stanice.

Media Development Investment Fund, Inc. (MDIF) je neprofitni investicioni fond koji već 25 godina podržava nezavisne medije u regionu. MDIF ima manjinski udio u medijima.

Vijesti se smatraju jedinim nezavisnim dnevnim listom i jedinom nezavisnom televizijskom stanicom u Crnoj Gori, koja od svog početka pruža vjerodostojne vijesti svojoj publici.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije