Povežite se sa nama

Društvo

DOK POSRBLJAVAJU CRNU GORU: Sve izvjesnije stvaranje vojvođanske nacije i Hrvatske pravoslavne crkve

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dok srpske šovinsističke stranke u Crnoj Gori i Srbiji na sve načine pokušavaju da stvore privid kako je broj Srba u Crnoj Gori mnogo veći nego što je to pokazao posljednji popis stanovništva, Srbija se suočila sa novim problemom na svojoj teritoriji.

Naime, ukoliko bi se na predstojećem popisu u Srbiji svega 300 građana izjasnilo kao Vojvođani, država Srbija bi bila obavezna da ih prizna kao nacionalnu manjinu!

Režimu bliski mediji u Srbiji tvrde da potenciranje vojvođanskog pitanja u susret popisu stanovništva Srbije, a istovremeno izbjegavanje da se popišu Srbi u Crnoj Gori, ali i Sloveniji, najslikovitije pokazuje ne samo kako se politički funkcionalizuju preporuke Savjeta Evrope zarad geopolitike rekonfiguracije Balkana, već i da se u modelu stvaranja političkih nacija malo toga promijenilo od manifesta Ante Starčevića koji je tvrdio da „u Hrvatskoj kraljevini nema drugog političkog naroda osim hrvatskog naroda“.

No, nije to jedina opasnost po homogenost projekta „srpskog sveta“. Naime, poziv koji je ovih dana, uoči popisa stanovništva u Hrvatskoj, Srbima uputila organizacija Hrvatskog udruženja pravoslavnih branitelja i pripadnika Hrvatske pravoslavne crkve – da se izjasne kao pravoslavni Hrvati, prijeti da će zvanična Srbija ubuduće morati da usmjeri energiju i protiv Hrvatske pravoslavne crkve.

Bilbordi koji Hrvate pozivaju da kao svoju upišu HPC

Profesor Časlav Koprivica sa Fakulteta političkih nauka ukazuje na činjenicu da je „prećutkivanje srpskog nacionalnog korpusa i istovremeno insistiranje na vještačkim nacijama, dio istog paketa“.

Ukoliko se, kaže, „ne održi popis stanovništva u Crnoj Gori na kojem će biti moguće identitetsko izjašnjavanje, već od 2023. godine oni će imati faktički administrativnu registraciju stanovništva i resursa što znači da neće biti popisivanja i neće biti moguće ustanoviti koliko na primjer ima nacionalnih Srba“.

S druge strane, upozorava, ukoliko bi se na eventualnom popisu u Srbiji 300 ljudi izjasnilo da su Vojvođani, po sili zakona to bi postala pravna i politička činjenica unutar države Srbije.

U pitanju je, naime, preporuka Savjeta Evrope.

„Zapad je slao poruke ohrabrenja Krivokapiću da ne treba žuriti sa popisom iz čega se vidi da je sasvim legitimna stvar da se u Crnoj Gori pitanje nacionalnog izjašnjavanja izbjegne. Poslije promjene vlasti u Crnoj Gori jedna od gorućih tema bila je popis. Ideološke snage koje su izgubile na izborima smatrale su da to može da ugrozi državu Crnu Goru. Odlaganje popisa je pokazatelj da i aktuelne vlasti nastavljaju sa politikom identitetskog inžinjeringa“, kaže Koprivica.

Vrijeme će pokazati hoće li nova nacija na teritoriji Srbije i nova pravoslavna crkva u Hrvatskoj, odvratiti zvaničnu Srbiju da se i ubuduće, sa istim žarom, nastavi baviti identitetskim, nacionalnim inžinjeringom na teritoriji Crne Gore.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
2 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Miodrag Draga Blažo'a
Miodrag Draga Blažo'a
31.08.2021. 12:54

Bravo za tekst!

soko
soko
01.09.2021. 03:20

Sve se vraca, sve se placa. Ono sto Srbija zeli da uradi Crnoj Gori, vraca joj se kao bumerang.

Sponzor

Najčitanije