Povežite se sa nama

Vijesti

DOKUMENT O VOĐI „ŠKLJARACA“: Afera „Pasoš“ u Izvještaju EK

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Afera izdavanja sjevernomakedonskog pasoša osumnjičenom vođi crnogorskog „Škaljarskog klana“ Jovanu Vukotiću ušla je u paket Izvještaja Evropske komisije (EK) o Zapadnom Balkanu. U izvještaju o Sjevernoj Makedoniji navodi da su pojedine osobe odgovorne za ove zloupotrebe u MUP-u te zemlje osuđene na zatvorske kazne

Prema izvještaju EK o Sjevernoj Makedoniji, istraga je dovela do dokaza o prodaji pasoša stranim državljanima.

„Nakon istrage javnog tužioca, Ministarstva unutrašnjih poslova i međunarodnih partnera, otkrivena je šema koja uključuje prodaju pasoša u kojoj je učestvovala grupa od deset zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova i jedno lice van sistema. Ukupno je izdato 215 pasoša za 214 stranih državljana i jednog državljanina pod lažnim imenom. Sedam optuženih osuđeno je na kaznu zatvora dok je u toku krivični postupak protiv preostalih optuženih. Protiv devet službenika Ministarstva pravde pokrenut je disciplinski postupak i prestao im je radni odnos“, piše u Izvještaju Evropske komisije.

Nakon interne analize, kako se navodi, Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije identifikovalo je moguće slabosti u sistemu izdavanja ličnih dokumenata i inicirane su strukturne i pravne promjene.

Podsjetimo, kada je afera otkrivena početkom ove godine, nekoliko osoba koje su dio bezbjednosnih instutucija i regionalnih medija označili kao poznate kriminalace iz regiona dobile su sjevernomakedonske pasoše. To su crnogorski državljanin Jovan-Jovica Vukotić, te Stefan Đukić, zatim turski državljanin Sedat Peker, albanski Florjan Musaj, kao i Valid Isa Hmais, jordanski drzavljanin sa jakim vezama u podzemlju. Svi ovi ljudi su dobili makedonske pasoše od 2017.godine do 2019. godine.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije