Povežite se sa nama

Vijesti

DPS: Dok ministarka obmanjuje građane, Crna Gora bilježi crne rekorde po broju oboljelih

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarka zdravlja u Crnoj Gori ne želi da odgovara onima koji je prozivaju sa, kako reče, „zadnjim namjerama”. Ne odgovara ni Komisiji za zdravstvo DPS, iako argumentovano već nekoliko sedmica apelujemo na nju da se okane politike i politikanstva i počne da se upravlja prema medicinskim činjenicama u cilju zaštite zdravlja stanovništva, za šta je najodgovornija, navode iz Komisije za zdravstvo DPS-a.

Oni su kazali da ministarka u nedostatku argumenata da odbrani svoju lošu politiku naslonjenu na program DF koji se uglavnom, kako navode, bavi potiranjem Crne Gore, nastavlja da obmanjuje građane.

U Komisiji DPS-a smatraju da ministarka građane obasipa besmislicama, pokušavajući činjenično da dokaže sebi i drugima kako je uspješna i sposobna, kakav je “ekspert”.

– Mada, od nekoga ko za prvog saradnika u Komisiji za COVID ne zna da li je profesor na fakultetu ili nije i ne očekujemo bolju “stručnu” ekspertizu. Naime, već je i laicima jasno da njena odbrana navođenjem broja testiranih nema nikakvu težinu i nije relevantan pokazatelj kontrole epidemije pa zato nećemo trošiti prostor da je edukujemo koliko je na pogešnom putu. U posljednja dva dana u Crnoj Gori je umrlo 11 osoba koje su imale COVID, ali to za ministarku zdravlja nije podatak od značaja koji bi naglasila u javnom pojavljivanju i uputila riječi saučešća i saosjećanja sa porodicima preminulih. No, to se i ne može očekivati od člana Vlade čiji se ministri vozikaju gliserom, govore kako nam je sjajno i da zarađujemo kao nikada do sada, dok sa druge strane Crna Gora opet niže crne rekorde i gubi najvrjednije – ljudske živote – navode u saopštenju.

Iz Komisije za zdravstvo DPS-a su kazali da ministarka zdravlja pokušava da predstavi informacije koje se kose sa realnošću, te zbog građana žele da iznesu paralelne podatke za procjenu kontrole epidemije.

– U Crnoj Gori danas imamo 4.912 oboljelih od čega 185 na bolničkom liječenju dok smo na današnji dan 2020. godine imali 1.038 oboljelih i hospitalizovana 124 pacijenta. Dakle, danas imamo 4,8 puta više oboljelih i 1,5 puta više pacijenata na bolničkom liječenju. Kao poseban kvalitet nekadašnje organizacije zdravstvenog sistema ističemo upravo spremnost da se u prvim mjesecima epidemije liječe u bolničkim uslovima i lakši COVID pacijenti. To je moguće kada ustanove i zdravstveni radnici nijesu preopterećeni, što se ne može reći za 2021. godinu. Prisjetićemo se ove godine i koliko je teških i ozbiljnih pacijenata liječeno u kućnim uslovima – kazali su oni.

Iz Komisije navode da u periodu koji ministarka zdravlja “analizira”, odnosno od 1. maja do 16. avgusta 2020. godine u našoj državi smo imali 3.713 novooboljelih i 70 umrlih. U periodu od 1. maja do 16. avgusta 2021. godine, u kojem je, kako su kazali, nažalost za naše zdravlje najodgovornija sadašnja ministarka, imamo 9.104 novooboljelih i 151 osobu koja je izgubila borbu sa koronom. Te su zaključili da u izabranom periodu ministarka ima 2 puta više umrlih i 2,5 više novooboljelih.

– Opterećena krivičnim prijavama, vođena politikanstvom, skromnog epidemiološkog znanja i apsolutnog nepoznavanja javnog zdravlja, očito da nije umjela bolje. Zato za ovakvu epidemiološku situaciju smatramo direktno odgovornim premijera i Vladu koji je podržavaju. Svi oni koji su zaslužni za potpuni gubitak kontrole nad epidemijom, najmanje što bi trebalo da urade, je da kolektivno podnesu ostavke – zaključili su iz Komisije za zdravstvo DPS-a.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije