Povežite se sa nama

Vijesti

DPS: „Počeo proces preuzimanja crnogorske kulturne baštine“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Uvjerenja koja je Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava “izdalo” eparhijama Srpske pravoslavne crkve sadrže falsifikovane podatke, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista

„Sada je i jasno ogoljena puna namjera Srpske pravoslavne crkve i njenih agenata u Ministarstvu i Vladi Crne Gore. Otpočet je proces bespravnog preuzimanja crnogorske kulturne baštine od građana Crne Gore. Svi oni koji su podigli ruku za izmijenjeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, učinili su to na protivpravan i neustavan način i dobro su znali šta slijedi“, poručuju iz DPS-a.

Iz te partije kažu da su zbog toga ukazivali da su rješenja tada predloženog Zakona krajnje problematična, neusklađena sa Ustavom Crne Gore, potvrđenim i potpisanim međunarodnim aktima i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

„Jasno je da su rješenja iz zakona diskriminatorna i paušalna sa nedopustivim diskrecionim ovlašćenjima Ministarstvu da izjednači pravno postupanje evidentiranih vjerskih zajednica i protivpravno postupanje Srpske pravoslavne crkve. Uprkos tome, vladajuća većina je, krijući se od crnogorskih građana i ulazeći na zadnja vrata crnogorskog parlamenta, izvršila diktatom dobijen zadatak“, kažu u DPS-u.

Kako navode, danas svjedočimo namjeri da se grubim falsifikovanjem nespornih istorijskih činjenica, koristeći neustavne odredbe tako donijetog Zakona, stvara osnova da se Crnoj Gori oduzme imovina i njena kulturno istorijska baština, da bi se trajno dala u vlasništvo subjektu sa sjedištem u drugoj državi.

„Da je to tako, čitavoj javnosti je postalo jasno upravo iz sadržine naknadno objelodanjenih “uvjerenja”. Bez obzira na namjeru ove vlasti da to omogući, ni mi, ni građani Crne Gore – to nećemo dozvoliti“, piše u saopštenju.

Demokratska partija socijalista, kako s eporučuje, iskoristiće sve pravne i demokratske načine da zaustavi ovaj proces koji se dešava u sadejstvu SPC i vladajuće većine, a na štetu države Crne Gore.

„Insistiraćemo na tome da bude utvrđena odgovornost svih u ovom nečasnom postupanju – počev od samog predsjednika Vlade, preko aktuelnog rukovodstva Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, pa sve do, sada već bivšeg, ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava. Jasno je da su ova vlast i njena pravna hajdučija kratkog vijeka, i da će sva ova rješenja biti poništena, a svi koji su u krivotvorenju učestvovali biće procesuirani, bez izuzetaka“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Darun
Darun
09.08.2021. 16:44

A dje ste bili vi sve ove godine da to sacuvate…..licemjeri

Sponzor

Najčitanije