Povežite se sa nama

Kultura

DPS: Uspostavite Ministarstvo kulture, stvaralaštvo je potpuno zanemareno

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Demokratska partija socijalista danas je zatražila od vlasti da u što skorijem periodu uspostave Ministarstvo kulture

Članica IO DPS Nela Savković – Vukčević istakla je kako je postojeće Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u potpunosti zanemarilo kulturu i stvaraoce.

„Imajući u vidu kakva se katastrofa dešava u resoru prosvjete, kulturni djelatnici trebalo bi još da budu i zadovoljni zbog toga što je ministarka Bratić potpuno zanemarila tu oblast. A da je kultura u potpunosti zanemarena, najbolje će reći i najpovršnije poređenje svega što je Vlada u toj sferi uradila čak i tokom korona krize u odnosu na potpunu stagnaciju i ignorantski stav ministarstva “četiri u jedan“, saopštila je Savković – Vukčević.

Ona je ocijenila kako su crnogorski umjetnici na vjetrometini.

„Nekadašnje Ministarstvo kulture pretvoreno je u ispostavu koja služi samo tome da Vesna Bratić po kazni šalje nepodobne službenike. Budžet je usvojen prošlog mjeseca, a konkursa za stvaraoce nema ni na vidiku. Isto je i sa programom podrške kulturi na sjeveru, a inovativni i djelotvorni programi poput „Kreativne Crne Gore“ sada su već dio davnog prošlog vremena. Mnoge manifestacije, koje su u Crnu Goru dovodile i priznate autore i brojnu publiku iz inostranstva, odumiru. Potpuno su stali projekti kojima je umjetničko-kreativna zajednica u Podgorici, Baru i Bijelom Polju trebalo da dobije prostor za stvaranje, a Crna Gora objekte za rezidencijalne programe. Ministarka Bratić već je počela da svojata sličan projekat u Kotoru, koji je u cjelosti realizovala prethodna Vlada – a sa kojim ona sama i dalje pojma nema šta će raditi. Brojni obnovljeni objekti iz prošlog mandata, poput Pekićeve kuće u Šavniku, zjape prazni i neiskorišćeni“, naglasila je ona.

Savković – Vukčević ocijenila je i kako ni kultura nije pošteđena revanšizma.

„Vrsni i stručni službenici iz resora kulture i institucija umjetnosti danas su uglavnom besposleni, a ustanove kulture pretvorene su u mjesta koja uglavnom služe za organizaciju programa iza kojih stoji vladajuća većina. Od ukidanja Ministarstva kulture, riječju, umjetnost u Crnoj Gori je pod anestezijom, čekajući ćutke upokojenje. Zbog svega navedenog, Demokratska partija socijalista od vladajuće većine zahtijeva da se manu politike kompromisa, besmislenih ograđivanja i osuđivanja i da pod hitno utiču da se kulturom bavi posebno ministarstvo – ono koje je i postojalo dok oni nijesu počeli sa eksperimentisanjem čije su posljedice već katastrofalne“, stoji u njenom saopštenju.

Ona navodi i kako zahtjev DPS-a „nije nikakvo politikantstvo“.

„Kao konstruktivan politički subjekt, ne samo da ćemo pozdraviti takvu odluku, već ćemo biti i saveznici u ambiciji da crnogorska kultura konačno krene naprijed, nakon osam mjeseci njenog potpunog zanemarivanja i krajnje nemarnog odnosa ministarstva “četiri u jedan“, zaključuje Savković – Vukčević.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije