Povežite se sa nama

Svijet

DR KONGO: Erupcija vulkana, lava se kreće ka gradu Goma

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Jedan od najaktivnijih vulkana u svijetu Nyiragongo u Demokratskoj Republici Kongo eruptirao je u subotu predveče, zbog čega je vlada aktivirala planove za evakuaciju grada Goma, a lava iz vulkana stiže i do aerodroma u tom gradu, objavile su vlasti i vulkanolozi.

Erupcija vulkana zacrvenila je nebo iznad grada Gome na istoku Konga, čiji se stanovnici sjećaju posljednje erupcije Nyiragonga 2002., koja je ubila 250 ljudi, a 120 hiljada su ostali beskućnici.

U većem dijelu grada nestalo je i struje, telefonske linije su zauzete, a hiljade ljudi su evakuisane iz Gome. Neki su pobjegli prema istoku prema granici sa susjednom Ruandom, dok su drugi pobjegli prema zapadu.

Premijer Konga Jean-Michel Sama Lukonde sazvao je hitni sastanak vlade u glavnom gradu Kinshasi zbog razgovora o hitnim mjerama i evakuaciji iz Gome, rekao je portparol vlade Patrick Muyaya na Twitteru.

Dario Tedesco, vulkanolog sa sjedištem u Gomi, rekao je da se u Nyiragongu otvaraju novi prelomi, dopuštajući lavi da teče prema jugu prema Gomi nakon što je u početku tekla prema istoku, prema Ruandi.

„Sad je meta Goma“, rekao je Tedesco za Reuters. „Slično je kao i 2002., mislim da lava ide prema centru grada. Moglo bi se zaustaviti prije ili nastaviti. Teško je predvidjeti“, dodao je.

Promatrači vulkana bili su zabrinuti da vulkanska aktivnost zabilježena u posljednjih pet godina na Nyiragongu odražava onu u godinama koje su prethodile erupcijama 1977. i 2002.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije