Povežite se sa nama

Ekonomija

DRECUN: Trpimo skokove cijena jer nemamo svoju proizvodnju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ekonomski analitičar Predrag Drucun kaže da smo u Crnoj Gori osuđeni da trpimo skokove cijena jer nemamo svoju proizvodnju. Ako nemate realni sektor i svoju proizvodnju, osnovne životne namirnice morate da uvozite, a uzozom proizvoda uvozite i inflaciju, tu nema ništa neočekivano, kazao je Drecun

Drecun je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da bi svakog 1. januara mogli da govoriom o o poskupljenjima jer svake godine ima skokova cijena. On dodaje da smo u Crnoj Gori osuđeni da trpimo skokove cijena jer nemamo svoju proizvodnju.

„Ako nemate realni sektor i svoju proizvodnju, osnovne životne namirnice morate da uvozite, to znači da zavisite od uvoznih cijena, znači da morate da uvozite i inflaciju sa njima. Tu nema ništa neočekivano“, kazao je Drecun.

Program Evropa sad vidi kao dobar amortizer inflacije ali, kako dodaje, u realnom iznosu on premašuje iznose inflacije koji mogu da dovedu do umanjenja realne zarade.

„Pa neće biti efektivno 100 eura nego 85 ili 90 eura jer će 10% ‘pojesti’ inflacija. Ali bolje i ovako nego što je bilo do sada“, ističe Drecun.

On poručuje da vjeruje u program „Evropa sad.

„I sam sam se zalagao za takvu najnižu cijenu rada. Mi smo majstori za traženje rupa u zakonu ali nadam se da će Vlada naći način da to spriječi“, kazao je Drecun.

O tome koliko program Evropa sad može amortizovati inflaciju i biti pomoć građanima Drecun kaže je on najveća pomoć građanima sa nižim primanjima.

„Ako je neko primao 250 eura sada će primati 450. Dakle ima jedan dobar ‘bafer’ gdje građanin može čak i da se zaduži kod banaka“, kazao je Drecun.

On ukazuje da su banke likvidne ali, kaže, one se ponašaju inertno i smatra da bi CBCG morala da se uključi.

Ono što ga hrabri je kaže najava ministra finansija Milojka Spajića koji je kazao da je na redu jačanje realnog sektora.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije