Povežite se sa nama

Društvo

DRI: Ministarstvo Vesne Bratić nema strategiju IT sistema obrazovanja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Iako informacioni sistem obrazovanja (MEIS) koristi 50 predškolskih ustanova, 167 osnovnih, 54 srednje i 14 muzičkih škola u kojima se vode podaci za 130 hiljada djece i 14 hiljada zaposlenih, upravljanje ovim sistemom nije na zadovoljavajućem nivou, utvrdila je Državna revizorska institucija, piše Pobjeda.

Revizijom, kojom je rukovodio predsjednik kolegijuma senator dr Branislav Radulović i član kolegijuma i predsjednik Senata DRI dr Milan Dabović utvrđeno je da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, kojem je na čelu Vesna Bratić, trenutno nema strategiju IT sistema obrazovanja, a investiranje u opremu samo je djelimično obezbijeđeno kreditom Evropske investicione banke.

Iako strategija ne postoji, Ministarstvo je u saradnji sa kancelarijama UNICEF i UNDP uradilo analizu sistema sa prijedlozima za unapređenje u martu prošle godine, što je, kako smatraju revizori, dobra osnova za planiranje daljeg razvoja.

Programom Vlade za ovu godinu predviđena je izrada strategije kojom će biti definisani ciljevi za dalju digitalizaciju svih procesa u obrazovanju, način praćenja sprovođenja, izvještavanje i evaluacija. Digitalna prosvjeta prepoznata je i planom strategije Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Aktuelni sistem ne posjeduje pravila i procedure za izmjene ni za kreiranje novih modula, za skladištenje podataka, a šestomjesečna provjera upotrebljivosti sigurnosne kopije podataka se ne sprovodi.

Ne postoji plan za oporavak od katastrofe niti back up lokacija, kao ni plan neprekidnog poslovanja.

Nedostaje kadra za održavanje sistema, a samo je djelimično obezbijeđen kontinuitet rada ICT koordinatora u slučaju zamjene zaposlenih.

Projekat MEIS usvojen je 2004. i etapno se realizovao počevši od nabavke servera za razvoj i produkciju, a 2010. je, prije implementacije softvera, nabavljena oprema koja je i danas u upotrebi.

Do kraja 2011. sistem je implementiran u svim srednjim, a godinu kasnije i u osnovnim školama, nakon čega su na red došle predškolske ustanove, muzičke škole i resursni centri.

Modul za evidenciju podataka organizotora obrazovanja odraslih implementiran je prije tri godine. Ovaj sistem omogućava i elektronsko upisivanje, preko kog je prošle godine podnijeto 20 hiljada zahtjeva za upis u vrtiće, osnovne i srednje škole.

DRI je dao osam preporuka Ministarstvu, počevši od pripreme strategije do 2027. godine sa strategijom MEIS-a, kako bi mogla biti usvojena u četvrtom kvartalu u skladu sa programom Vlade.

Ukazuju da bez strategije postoji rizik zastarijevanja i nefunkcionalnosti sistema.

Potrebno je da Ministarstvo izradi procedure za upravljanje promjenama, za skladištenje podataka, te da polugodišnje provjerava upotrebljivost kopija podataka i postupak povraćaja baze.

Moraju izraditi i plan aktivnosti za slučaj katastrofe, za neprekidno poslovanje i uspostaviti rezervnu lokaciju radi obezbjeđenja kontinuiteta u radu sistema.

Ministarstvo bi, kako preporučuju revizori, u narednom periodu trebalo da intenzivira aktivnosti na jačanju kadrovskog potencijala u ICT sektoru.

Imaju mjesec da dostave plan aktivnosti za realizaciju preporuka, dok će za šest mjeseci morati da ih izvijeste o preduzetim radnjama.

U kratkom izjašnjenju na preliminarni izvještaj o reviziji, ministarka Vesna Bratić saglasila se sa navodima DRI.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije