Povežite se sa nama

Društvo

DUKLEY GARDENS: Obrazovanje nije puka priprema za život – ono je život

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U kompleksu Dukley Gardens danas je otvarena trodnevna internacionalna konferencija „Learning Ecosystem“ kojom Dukley Gardens i Dukley Akademija zvanično započinju novu, inovativnu edukativnu platformu – „Dukley Educational Hub“.

Riječ je o projektu koji za cilj ima stvaranje drugačijeg obrazovnog sistema – ekosistema u kojem su svi akteri umreženi i ujedinjeni u stvaranju bolje sredine, kako za učenje, tako i za život. Osnovno polazište projekta jeste da obrazovanje nije puka priprema za život, već da obrazovanje jeste život, odnosno da nije proces koji se odvija samo u školama kao formalnim obrazovnim institucijama, već je dio naše svakodnevice.

Konferencijom i radionicom „Learning Ecosystem“ napravljen je prvi, veliki korak ka stvaranju boljeg ambijenta za razvoj pojedinca i društva, kreiranjem agende i akcionog plana koji se temelje na razmjeni iskustva učesnika – edukatora i aktivista iz Crne Gore, Albanije, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Španije, Holandije, Rusije, Izraela, Kolumbije i Kameruna.

Otvaranju konferencije prisustvovao je i predsjednik Opštine Budva, koji je pozdravio sve prisutne i sa njima podijelio sopstveno iskustvo kao uspješnog poslovnog čovjeka. Predsjednik Carević zahvalio se brendu Dukley na pokretanju ovakve ideje koja prepoznaje suštinu društvenih problema, izdvojivši rad, edukaciju, sticanje iskustva i usko specijalizovano usavršavanje kao ključ za razvoj. Dobrim umrežavanjem privrede i obrazovanja bi se omogućilo i bolje zapošljavanje, te bolji uslovi za omladinu koja ne bi odlazila u svijet zbog bolje zarade, već bi ostajali u svojoj zemlji sa svojom porodicom, zaključio je Predsjednik Carević.

Autor projekta je Nadeza Emilfarb koja je „Dukley Educational Hub“ okarakterisala kao „mjesto u kojem sa lokalnim potencijalom – kroz biznis, administraciju i projekte tinejdžera, možemo da razvijamo svoj potencijal i potencijal države u kojoj živimo. Najbitnija stvar koja nam treba jeste da spojimo sve koji su spremni da budu autori svog života.“

Povezivanje (networking) nalazi se u središtu projekta, koji će se podjednako razvijati na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Na lokalnom nivou cilj je stvaranje zajednice kroz “Dukley Hub” platformu koja će da osluškuje i prati potrebe lokalne sredine, te okuplja eksperte koji će da naprave agendu i plan akcije koji može odgovoriti na današnje izazove, potrebe i zahtjeve društva. Na regionalnom nivou radiće se mapiranje i umrežavanje postojećih obrazovnih ekosistema, kako bi se među njima vršila ramjena idaja, iskustava i kontakata, te kreirala dugoročna stratgija koja će omogućiti zemljama regiona da idu u korak sa globalnim trendovima i drže svjetski standard, kako po pitanju obrazovanja, tako i po pitanju drugih polja. Naposletku, na internacionalnom nivou cilj je stvaranje međunarodnih veza kroz obrazovanje i kulturu, utemeljenih na dijalogu, saradnji i međusobnom poštovanju.

Svi nivoi podjednako za cilj imaju stvaranje održivog, holističkog sistema u kojem vaspitači, učitelji i profesori imaju ulogu navigatora – osobe koja vodi dijete dok otkriva svijet, svoje preferencije i vještine; osobe koja njeguje individualnost djeteta dok mu pomaže pri sticanju znanja koja imaju praktičnu primjenu u svakodnevnom životu. U kombinaciji sa digitalnim tehnologijama koje omogućavaju online učenje od ljudi širom svijeta, obrazovni ekosistem uklanja granice koje postoje u formalnom obrazovanju i eliminiše barijere koje sprečavaju dostizanje punog potencijala jedne osobe u skladu sa njenom ličnošću, interesovanjima i željama.

Pilot projekat se već dva mjeseca uspješno realizuje sa učenicama Osnovne škole “Milan Vukotić” u Golubovcima, gdje Dukley Akademija sa Nadezdom Emilfarb vodi “Laboratoriju budućnosti”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije