Povežite se sa nama

Globus

DVIJE NOVE MISIJE NASA-e: Istraživanje Venere vrijedno 500 miliona dolara

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Američka svemirska agencija NASA najavila je dvije nove misije na Veneru, pod nazivima DaVinči+ i Veritas, čija je svrha njeno proučavanje, što će biti prva posjeta Zemljinom sestrinskom planetu u 30 godina.

DaVinči+ će analizirati Venerinu atmosferu, a Veritas će mapirati njenu površinu, saopštila je NASA. Za te dvije misije izdvojiće se 500 miliona dolara i biće pokrenute između 2028 i 2030. godine.

„Cilj misije je ustanoviti zašto Venera danas izgleda poput pakla, premda je nekad imala puno karakteristika kakve ima Zemlja i možda je bila prva naseljiva planeta u Sunčevom sistemu, s okeanima i klimom nalik na Zemljinu“.

DaVinci+, koji će se sastojati od svemirske letjelice i sonde, mjeriće sastav guste i vruće Venerine atmosfere, što bi naučnicima trebalo pomoći da ustanove kako se razvila, a Veritasov zadatak je iscrtati njenu površinu da bi se pokušala razumjeti njezina geološka istorija, kaže NASA.

Zemljina najbliža planetarna rođaka Venera, druga planeta od Sunca, slična je Zemlji po strukturi, ali nešto manja i puno toplija. Iznad negostoljubive površine prostire se gusta i toksična atmosfera sastavljena primarno od ugljen-dioksida i oblaka sumporne kiseline.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije