Povežite se sa nama

Društvo

Dvojica službenika Interventne jedinice: Policajce terete da su prekoračili ovlašćenja kada su gađali građane šok bombama

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv šefa Interventne jedinice Centra bezbjednosti Budva R. K. i službenika te jedinice M. R. zbog krivičnog djela mučenje, potvrđeno je Pobjedi iz Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju.

Rukovodilac Interventne jedinice CB Budva R. K. i policijski službenik u toj jedinici M. R. sumnjiče se za mučenje građana iz Nikšića Stefana Vukovića i D. V. 5. septembra prošle godine prilikom protesta građana na Cetinju.

Incident o kome se sprovodi istraga dogodio se na parkingu ispred nekadašnje upravne zgrade ,,Trgoprometa“ kada su građani S. V i D. V. zasuti suzavcem i šok bombama.

Cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo formiralo je do sada ukupno trideset predmeta povodom dešavanja na Cetinju petog septembra.

Unutrašnja kontrola policije utvrdila je da su policijski službenici Stanice policije CB Budva L. M. i K. R. prekoračili službena ovlašćenja na Cetinju kada su Vukovića više puta ciljano gađali šok bombom.

Nikšićanin se ranije obratio Savjetu za građansku kontrolu rada policije, unutrašnjoj kontroli policije i ombudsmanu.

Vuković je ispričao da je 5. septembra na Balšića pazaru na Cetinju i u lokalu ,,Lipa“ pio kafu.

– Kad smo došli, tu nije bilo policije, ona se pojavila tek nakon sat. Kako se narod povlačio od glavnog gradskog trga, tako su policajci išli za narodom pa su se tako pojavili i na tom mjestu – kazao je Vuković.

Rekao je da je stao ispred kordona i pitao ih: ,,Čime smo zaslužili da bačite suzavac na nas“, a nakon toga počeo da aplaudira.

– Aplauzom me podržalo još prisutnih građana. Niko od njih ništa loše, nezakonito, neprijateljsko nije učinio prema policiji. To potvrđuju svi snimci – rekao je Vuković.

,,Jesmo li ovo zaslužili“

Policijac ga je, tvrdi, gađao šok bombom tako što ju je direktno bacio ispred njegovih nogu.

– Pritrčala je onda moja majka i zagrlila me s leđa sa namjerom da me zaštiti i skloni odatle, što se vidi na snimku. Tada sam opet pitao ,,jesmo li ovo zaslužili“ i ,,hoćete li opet da me gađate sada kada sam sa majkom“ – rekao je Vuković.

Kazao je da se pojavio njemu nepoznati mladić koji je takođe stao ispred njih, raširio ruke i rekao: ,,Hvala, ljudi“.

– Naglašavam da u rukama taj mladić nije ništa imao, što pokazuje i snimak. Isti policajac, siguran sam potpuno da je to bio isti, vadi osigurač i bača mi drugu bombu pod noge, kao što se vidi na snimku. Poslije toga padamo i ja i moja majka. Sjećam se da je prišla neka đevojka i kazala mi da bježim – ispričao je Vuković.

Kako je naveo, još jednom im je rekao ,,gađite još ako smo to zaslužili“ i tada ga je isti policijac treći put pogodio šok bombom.

– Četvrta šok bomba me pogađa kad su krenuli da me odvode u pravcu lokala ,,Lipa“. Pogodila me je u grudi. Sačuvao sam, tj. nijesam oprao garderobu u kojoj sam bio (majicu, duksericu kao ni bermude) koja je sva izgorjela od hemijskih sredstava – ispričao je Vuković.

Kad su ušli u lokal ,,Lipa“ neko od policajaca je, tvrdi, bacio suzavac i šok bombu na vrata od lokala.

– Tačno je to uradio zbog građana koji su se sakrili u tom ugostiteljskom objektu, iako mu ni od koga tamo nije prijetila nikakva opasnost. U lokalu je nastao metež, nijesmo mogli disati, a plašili smo se da odmah izađemo vani zbog prisutne policije – rekao je Vuković.

On je kazao da je tu bilo i dosta starijih osoba, a među njima i gospodin sa slomljenom rukom.

– Kad smo izašli uputili smo se u pravcu spomenika Vila da bismo došli do našeg smještaja. Policija je nastavila da nas gađa suzavcem, čak sa svih strana. Nijesmo mogli da ih vidimo od količine dima, ali smo imali utisak da su nas opkolili sa svih strana. Kad smo došli do stana pokušali smo zvati taksi ali nijesmo uspjeli. Krenuli smo odmah za Nikšić i tamo mi je pružena prva medicinska pomoć – zaključio je Vuković.

On je zatražio da nadležni utvrde identitet policajca koji ga je toliko puta ciljano gađao šok bombom iako prema njemu i ostalim policajcima nije učinio ,,nijednu protivzakonitu i neljudsku aktivnost“.

Prekoračenje ovlašćenja

Unutrašnja kontrola policije je utvrdila da postoji osnovana sumnja da su budvanski policajci L. M. i K. R. prekoračili ovlašćenja i počinili teže povrede službene dužnosti.

– Izvještaj o izvršenim provjerama, sa spisima predmeta, dostavljen je direktoru Uprave policije u cilju pokretanja postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti – saopštila je ranije unutrašnja kontrola.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije