Povežite se sa nama

Vijesti

EK: Žalimo zbog produženja dodjele ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Evropska komisija (EK), žali zbog odluke Crne Gore da produži za još godinu dodjelu eknomskog državljanstva, uz ocjenu da takve šeme nose rizike poput pranja novca i utaje poreza. To je novinarima u Briselu saopštila portparolka EK Ana Pisonero Hernandez.

-Žalimo zbog odluke crnogorske vlade da produži šemu ekonomskog državljanstva za još jednu godinu. Takve šeme nose moguće rizike kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala-, istakla je Pisonero.

Naglašava da je Evropska komisija dosljedno savjetovala Crnu Goru i istakla u svom godišnjem izvještaju da preispita šemu dodjele državljanstva investitorima.

-Komisija će nastaviti da pomno prati sprovođenje šeme sve dok se ne ukine-, kazala je portparolka EK.

U martu 2021. Vlada je objavila odluku da neće produžavati sprovođenje šeme ekonomskog državljanstva nakon kraja 2021, navodi se u godišnjem izvještaju Crne Gore o napretku.

Do sredine prošle godine ekonomsko državljanstvo dodijeljeno je 81 podnosiocu zahtjeva i za 185 članova porodica, uglavnom zbog ulaganja u hotelsko-turističke komplekse. U Izvještaju se navodi da Crna Gora treba efikasno da ukine ovu šemu državljanstva za investitore.

Ukidanje šeme ekonomskog državljastva „što je prije moguće“ jedan je od preduslova koji se navodi i u Izvještaju Evropske komisije za 2021. u okviru Mehanizma za suspenziju viznog režima, kako bi Crna Gora osigurala dobro vođen migracioni sistem i bezbjednosno okruženje.

Program ekonomskog državljanstva podrazumijeva izdavanje crnogorskih pasoša u zamjenu za investiranje u neki od razvojnih projekata iz oblasti turizma, prerađivačke industrije i poljoprivrede.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije