Povežite se sa nama

Vijesti

ERAKOVIĆ: „Vlada prekršila sve što se prekršiti moglo“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vlada Zdravka Krivokapića mora da padne zbog onoga što je činila tokom cetinjskih protesta, saopštio je Jevto Eraković, potpredsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore. Istakao je da je riječ o dugom spisku kršenja Ustava i zakona, ali da je svaka od stavki na toj listi, kako navodi, sama po sebi dovoljna za pad bilo kojeg kabineta u demokratskoj zemlji

Krivokapićeva vlada, dodaje Eraković, prekršila je sve što se prekršiti moglo.

“Vlada mora da padne zato što je gušenje protesta bilo ograničavanje Ustavom garantovanog prava na način koji ne opisuju ni Ustav, ni zakoni. Vlada mora da padne jer reakcija policije nije bila srazmjerna cilju”, saopštio je potpredsjednik DPS-a.

Za razbijanje mirnog protesta, Eraković je istakao korišćenje prekomjerne upotrebe sile, hemijskih sredstava i zakonom nedozvoljene gumene metke.

„Da bi sve opravdali slagali su da je Molotovljev koktel bačen na Dvorski trg nešto prije 6 sati izjutra. Sama ta laž dovoljna je da Vada mora da ode. Vlada mora da padne zato što, prema višestrukim priznanjima aktera, uključujući premijera, crnogorske institucije nijesu donosile odluke, nego su one donošene u neformalnim centrima moći”, rekao je on dodajući da je za njihov račun, tih neformalnih centara moći, instrumentalizovani su bili i crnogorska policija i crnogorska vojska.

On smatra da Vlada mora da padne i zbog toga što ne shvata da ne postoji hijerarhija ljudskih prava po kojoj je „pravo na slobodu vjeroispovijesti ispred prava drugog na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja“.

“Vlada mora da padne i zato što nije spremna, niti sposobno da zaštiti vjerska prava Crnogoraca. Ona ne postoje. Zato što nije sposobna da štiti Ustav i sprovodi zakone. Ova Vlada mora da padne”, bio je jasan Eraković.

Ističe i da to nije više samo političko pitanje nego i bezbjednosno pitanje, pitanje koje se tiče i stabilnosti regiona.

Potpredsjednik DPS-a u svom obraćanju kaže da jedina istina koju ovih dana ponavljaju nosioci državnih funkcija jeste kad kažu da DPS želi da ih skine sa vlasti.

“To je tačno. To nam je prioritet. Zbog opasnosti koju ova vlast predstavlja za ovu zemlju i region. Ali, niti smo, niti ćemo, to ciniti nedozvoljenim i nedemokratskim sredstvima. Nikada i ni po koju cijenu”, poručio je on.

Dodaje i da je nazivanje građana teroristima i ekstremistima „do srži sramno“.

“DPS nije organizator cetinjskog protesta. Niti bismo se stidjeli, niti bi skrivali da jesmo. Ovaj protest na svojim leđima, u svakom smislu, iznijeli su građani Cetinja i oni koji su na Cetinje u ta dva dana došli”, zaključio je Eraković.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije