Povežite se sa nama

Društvo

EVROPSKI SUD: Država će Bigoviću platiti štetu, premještaj u drugu ćeliju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vlada Crne Gore isplatiće Ljubu Bigoviću nematerijalnu štetu u iznosu od 1.800 eura i troškove postupka u iznosu od 500 eura na osnovu prijateljskog poravnanja koje je odobrio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Osim toga, Crna Gora je obavezna da hitno premjesti Bigovića iz ćelije u kojoj trenutno boravi, u ćeliju u kojoj uslovi odgovaraju onima u kojoj je boravio nakon avgusta 2009. godine

Kako je saopštila zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić, Evropski sud je donio je jednoglasno odluku u predmetu Bigović protiv Crne Gore  i odlučio da predstavku izbriše sa liste predmeta u skladu sa članom 39 Konvencije (prijateljsko poravnanje), a nakon što se uvjerio da je prijateljsko poravnanje zasnovano na poštovanju ljudskih prava zajemčenih Konvencijom i Protokolima uz nju, te nije našao razloge koji bi opravdali dalje ispitivanja predstavke.

Deklaracija o prijateljskom poravnanju koju je sud analizirao podrazumijeva da se Bigović odrekne bilo kakvih daljih pritužbi protiv Crne Gore, pod uslovom da se Vlada Crne Gore obaveže da će mu na ime nematerijalne štete isplatiti iznos od 1.800eura i troškova postupka u iznosu od 500 eura.

“Vlada Crne Gore je u obavezi da isplati podnosiocu predstavke gore navedene iznose u roku od tri mjeseca od dana objave predmetne odluke, a u slučaju da navedeni iznosi ne budu isplaćeni u navedenom roku, Vlada Crne Gore je u obavezi da isplati zateznu kamatu koja je zasnovana na najnižoj kamatnoj stopi Evropske centralne banke uz dodatak od tri procentna poena, saopšteno je iz Evropskog suda,

Osim toga, državi Crnoj Gori je predočena i obaveza obezbjeđivanja hitnog premještaja Bigovića iz ćelije u kojoj trenutno boravi, u ćeliju u kojoj uslovi odgovaraju onima u kojoj je boravio nakon avgusta 2009. godine, a najkasnije u roku od tri mjeseca od dana objave ove odluke.

“Isplata gore navedenih iznosa naknade nematerijalne štete i troškova postupka, kao i premještaj podnosioca predstavke u drugu ćeliju, predstavljaće konačno razrješenje predmetnog slučaja”, saopštila je Pavličić.

Kako se navodi na sajtu Evropskog suda, pritužba Bigovića odnosi se na član tri Evropske konvencije o ljudskim pravima, to jest, na loše uslove pritvora u istražnom zatvoru za period 2019.godine.

Istaknuto je da on  služi kaznu od 30 godina zatvora zbog pokušaja iznude, ugrožavanja javne sigurnosti i teškog ubistva, sve putem podstrekavanja.

Bigović je u Strazburu prije nekoliko godina tužio Crnu Goru zbog postupanja prema njemu i zatvorsklh uslova nakon hapšenja, i sud je djelimično to prihvatio. Na ime štete dosuđeno mu je 7.500 eura.

Inače, Bigović je osuđen na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije