Povežite se sa nama

Svijet

FAUČI SAOPŠTIO: Delta soj uzrok novih slučajeva kovida-19 u SAD

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči izjavio je da je delta soj korona virusa uzrok više od 80 odsto novooboljelih slučajeva u SAD, prenosi Glas Amerike (VOA).

„Odobrene vakcine su više od 90 odsto slučajeva efikasne u sprečavanju hospitalizacija i smrti“, rekao je tokom pretresa u Senatu američkog Kongresa Fauči, jedan od članova tima Bijele kuće za reagovanje na pandemiju.

Pretres je obilježila i rasprava sa republikanskim senatorom Random Polom koji je Faučija optužio za iznošenje neistina o tome da Nacionalni institut za zdravlje obezbjeđuje novčana sredstva za istraživanje Kineskom institutu za virusologiju u gradu Vuhanu – početnom epicentru pandemije.

Senator iz američke države Kentaki, koji je imao nekoliko rasprava sa Faučijem i tokom prethodnih pretresa u vezi sa pandemijom, tvrdio je da je istraživanje moglo da ima ulogu u razvoju korona virusa u laboratoriji u Vuhanu.

Američki predsjednik Džozef Bajden zatražio je od saradnika da istraže porijeklo virusa i da ga u roku od tri mjeseca obaveste o dobijenim rezultatima.

Među zdravstvenim stručnjacima preovladava teorija da virus potiče od životinja, odnosno slijepih miševa i da je preko njih dospio do ljudi.

Delta soj korona virusa otkriven je u Indiji početkom 2021. Od tada je postao dominantna varijanta virusa u SAD i drugim državama. Do sada je otkriven u više od 90 zemalja.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije