Povežite se sa nama

Društvo

FREGATA KRALJEVSKE MORNARICE U LUCI BAR: U Crnoj Gori proslaviće rođendan Elizabete II

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Fregata Kraljevske ratne mornarice HMS „Richmond” (F-239) je uplovila jutros u Luku Bar i boraviće u posjeti Crnoj Gori do 9. juna 2021.

Kako je saopšteno iz Ambasade Velike Britanije, cilj posjete fregate Kraljevske ratne mornarice je dalje jačanje saradnje između dvije zemlje.

“Tokom boravka broda u Luci Bar, biće organizovano više bilateralnih aktivnosti, uključujući i proslavu rođendana kraljice Elizabete II. Ovim povodom, u Crnu Goru će doputovati i britanska državna ministarka za pitanja odbrane Anabel Goldi, koja će imati nekoliko sastanaka sa najvišim državnim zvaničnicima”, navode u Ambasadi.

Fregata „Richmond“ je dio CSG grupe, udarne borbene grupe nosača aviona.

“Tokom sljedećih sedam mjeseci, ova grupa će sarađivati sa saveznicima i partnerima na odbrani zajedničkih interesa i međunarodnog poretka. Ona okuplja različite snage: diplomatske, vojne, ekonomske i kulturne elemente, kako bi se povećala opšta sigurnost i životni standard, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i širom svijeta”, dodaju u britanskoj ambasadi.

Kako najavljuju, putujući preko 26.000 nautičkih milja, grupa će posjetiti više od 40 zemalja širom svijeta.

“Grupa se sastoji od devet brodova, 32 aviona i gotovo 4.000 članova posade koji su zajedno simbol posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva otvorenim društvima i ekonomijama”, naglašavaju.

CSG21 je najveća koncentracija pomorske i avio snage koja je krenula iz Ujedinjenog Kraljevstva, a predstavlja snažnu prezentaciju transatlanskog partnerstva.

Posjeta britanske fregate realizuje se u okviru Plana bilateralne saradnje između Ministarstava odbrane Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

Povodom dolaska fregate, britanska ambasadorka Karen Medoks je rekla da nije slučajno što je Crna Gora sljedeća stanica za HMS „Richmond“ u sklopu svjetske turneje udarne borbene grupe nosača aviona.

“Ovaj brod je vidljiva posvećenost Crnoj Gori kao NATO savezniku i dugogodišnjem prijatelju. Tokom sljedećih nekoliko dana pokazaćemo našu blisku bilateralnu saradnju, ne samo na polju odbrane i sigurnosti, već i u borbi protiv ozbiljnog i organizovanog kriminala, zaštite životne sredine, STEM obrazovanja i programa Žene, mir i sigurnost“, dodala je ambasadorka.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije