Povežite se sa nama

Politika

GI 21. MAJ: Podnijeli inicijativu za oduzimanje državljanstva ministarki Bratić

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Građanska inicijativa 21. maj podnijela je danas Ministarstvu unutrašnjih poslova MUP Inicijativu za oduzimanje državljanstva ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić,saopštio je izvršni koordinator GI 21. maj Ljubomir Filipović.

Tekst inicijative prenosimo integralno:

Članom 24. stav 1 tačka 1 predviđeno je da se gubi crnogorsko državljanstvo ako se dobrovoljno stekne državljanstvo druge države. Tačkom 8 istog člana navedeno je da se državljanstvo gubi i ako ponašanje crnogorskog državljanina ozbiljno šteti vitalnim interesima Crne Gore. Za sve slučajeve gubljenja crnogorskog državljanstva u članu 24 stav 4 navedeno je da će nadležni organ (ministarstvo unutrašnjih poslova) pokrenuti postupak po službenoj dužnosti nakon saznanja o činjenicama iz stava 1 do 3 tog člana.

Shodno navedenom, postupak za oduzimanje crnogorskog državljanstva po članu 24 stav 1 tačka 1 može se pokrenuti po službenoj dužnosti protiv ministarke Vesne Bratić, koja se u procesu sticanja crnogorskog državljanstva nije odrekla državljanstva druge fržave, a koja je svojim političkim djelovanjem štetila vitalnim interesima Crne Gore.

Razlozi za pokretanje postupka za oduzimanje crnogorskog državljanstva za ministarku nauke kulture, prosvjete, sporta Vesne Bratić, po drugom osnovu (jer ozbiljno štete vitalnim interesima Crne Gore) su sljedeći:

a) Izjave tokom predizborne kampanje u medijima i na društvenim mrežama u kojima se širi međunacionalna i međuetnička mržnja.
Primjer iz medija:

Tekst Radija Slobodna Evropa „Zbog izjave o ženama osporava se kandidatura Vesne Bratić za ministarku“ objavljen prije njenog imenovanja od 13. novembra 2020. godine u kome se detaljno pobrojavaju sve njene izjave koje bez sumnje štete vitalnim nacionalnim interesima Crne Gore.

https://www.slobodnaevropa.org/a/zbog-izjave-o-%C5%BEenama-vesna-brati%C4%87-mo%C5%BEda-ne%C4%87e-biti-ministarka/30949069.html

b) Imenovanja u njenom resoru ljudi koji negiraju crnogorsku nezavisnost i naciju, i šire međuetničku i međukonfesionalnu mržnju i izazivaju oštre reakcije domaće i regionalne javnosti i na taj način štete ugledu i vitalnim interesima Crne Gore.
Primjeri iz medija:

Imenovanje Vladimira Vukovića, koji je učestvovao u incidentu i napadu na novinara Nebojšu Šofranca, tekst u Vijestima „Konsultant može da bez sankcija kaže novinaru „splačino“. od 27.04.2021. godine.

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/534129/konsultant-moze-da-bez-sankcija-novinaru-kaze-splacino

Imenovanje direktora škola koje je izazvalo proteste u Crnoj Gori. Tekst u Vijestima od 20.07.2021. godine „Nova vlast gazi obećano“.

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/557733/nova-vlast-gazi-obecano

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije