Povežite se sa nama

Društvo

GI 21. MAJ: Podnijeli prijavu nakon oštećenja spomenika i grobnog mjesta Anđelije Pejanović Malović na Žabljaku

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Građanska inicijativa 21. maj podnijela je prijavu Upravi policiji i Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima kako bi se provjerilo da li kod činjenice oštećenja spomenika i grobnog mjesta pokojne Anđelije Pejanović Malović na groblju u Žabljaku ima elemenata krivičnog djela ili prekršaja za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Građanska inicijativa 21. maj navela je da je, istražujući incident, obavila nekoliko razgovora na osnovu kojih se osnovano sumnja da je spomenik na grobu oštećen neposredno uoči 13. jula koji je državni praznik kojim se obilježava međunarodno priznanje Crne Gore i podizanje ustanka protiv fašističkog okupatora. Državnom tužilaštvu i policiji je dostavljeno i pet fotografija koje potvrđuju da je došlo do ozbiljnog oštećenja spomenika.

Od nadležnih organa je zatraženo da provjere motive skrnavljenja jer je pokojna Malović bila sestra Milovana Pejanovića koji je pod pseudonimom Ljubo Popović kao major tadašnje službe državne bezbjednosti locirao, organizovao i sproveo akciju hapšenja vođe četnika Draže Mihajlovića i supruga Josifa Malovića koji je bio istražni sudija u sudskom postupku protiv Mihajlovića.

– Anđelija Pejanovič Malović je žrtva četničke torture. U četničkim zatvorima je podvrgnuta svirepom zlostavljanju i mučenju. U zatvoru u Kolašinu je rodila i dijete. Četnici su je progonili zbog saradnje sa Narodno oslobodilačkim pokretom i zato što je bila sestra i žena istaknutih boraca i rukovodilaca partizanskih jedinica. Građanska inicijativa 21. maj ukazuje da aktuelna društvena kriza i nejasna politika aktuelne Vlade Crne Gore doprinosi podizanju nasilja, primitivizma i govora mržnje. Vandalizam nije zaobišao ni pokojnike koji se prepoznaju i doživljavaju neistomišljenicima. Bez stida i savjesti, ispunjeni ideološkom i i nacionalnom mržnjom, podstaknuti na osvetu i reviziju istorije, usudili su se da oskrnave pokojnicu i naruše njen mir. Svi oni kojima su bliski ideali slobode i razumiju značaj položenog života za slobodu danas iskazuju solidarnost sa porodicama Pejanović i Malović i zahvalnost prema svim učesnicima Narodno oslobodilačke borbe. Takođe, svi oni koji su istinski vjernici znaju da je skrnavljenje groba grijeh – navode iz GI 21. maj.

Iz GI napominju da Vlada Crne Gore, iako deklarativno zastupa pomirenje, kroz svoju svakodonevnu praksu toleriše i podstiče produbljivanje podjela, jačanje nacionalizama i mržnje. Građanska inicijativa 21. maj se tome oštro suprostavlja i poziva stanovnike Žabljaka i sve građane Crne Gore da zajednički zaustavimo odmazdu nad mrtvim i živim neistomišljenicima, odbranimo humanizam, građanski mir i slogu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije