Povežite se sa nama

Društvo

GI 21. MAJ: Podnijeta krivična prijava zbog ometanja Bogougodnica

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Građanska inicijativa “21. maj” podnijela je krivičnu prijavu Upravi policije i Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv više nepoznatih osoba koje su ometale i sprječavale mirno okupljanje feminističke grupe „Bogougodnice“ 18. juna 2021. godine preko puta Sabornog hrama u Podgorici, uoči i tokom projekcija filma Borisa Malagurskog.

Kako naglašavaju u saopštenju, feministička grupa je uredno prijavila svoje javno okupljanje, a na djelovanje konstrademonstranata policiji ukazala je i Srpska pravoslavna crkva, tvrdeći da navodno ne kontroliše grupu muškaraca kojima je cilj zaštita svetinja i svetosavlja.

„Nekoliko kontrademonstranata, što potvrđuju i priloženi video zapisi, ponašali su se nepristojno i naročito drsko, upućujući i direktne prijetnje učesnicama javnog okupljanja što je kod njih izazvalo osjećaj uznemirenosti, straha i ugroženosti, kako na licu mjesta, tako i kasnije, što i danas utiče na njihov socijalni život. Uz video snimke dostavljena je prijava javnog skupa feminističke grupe i analiza postupanja policijskih službenika tim povodom u kojoj se pominje i identitet određenih osoba“, navode u saopštenju GI 21. maj.

Prijavi se u svojstvu svjedokinje i oštećene pridružila aktivistkinja Maja Miličković koja će omogućiti i pomoći saradnju sa ostalim učesnicama javnog okupljanja koje je grupa kontrademonstranata vrijeđala i prijetila im.

„Blagovremena i efikasna reakcija policije i državnog tužilaštva ključni su za bezbjednost ženskih aktivistkinja, ali i za prevenciju daljeg nasilja u društvu“, poručuju iz ovog pokreta.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije