Povežite se sa nama

Turizam

GI „21.MAJ“: Turizmu potrebne strukturne reforme

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Građanska inicijativa 21. maj saopštila je da će se javno zalagati za donošenje kratkoročnih i strateških dokumenata za razvoj turizma Crne Gore i organizovati javne rasprave sa domaćim i inostranim ekspertima i privrednicima iz oblasti turizma i hospitaliti industrije Crne Gore

„Stručni stavovi GI 21. maj u pogledu razvoja u upravljanja razvojem turizma Crne Gore će se prezentovati javnosti i kroz naš izborni program za očekivane vanredne izbore u našoj domovini“, navodi se u zajedničkom saopštenju Rada Ratković i Dragana Purka Ivančevića.

Poručili su da su turizmu potrebne strukturne reforme i da je pitanje turizma, tokom pandemije i nakon parlametarnih izbora, stavljeno po strani.

„Nije na vrijeme shaćeno da, u uslovima pandemije, ne može biti uvjerljiva turistička promocija niti motivisani partneri za ugovaranje, da je uslov za prihvatanje destinacije odgovorno upravljanje pandemijom i niska transmisija. Kvalitet zdravsrtvenog sistema i uspjeh upravljanja pandemijom postaju ključni receptivni faktori svake turističke destinacije“, navode Ratković i Ivančević.

Kazali su da je sada krajnje vrijeme da se promocija i ugovaranje organizovanog turizma sa turoperatorima sa najjačih emitivnih izvora završi u ova dva mjeseca.

„Ako se to propusti, onda nema ništa od organizovanog turizma ni slijedeče sezone 2022 godine. Smirivanje pandemije je otpočelo tek u februaru i martu ove godine, a na osnovu djelimičnog zatvaranja i drugih protupandemijskih mjera, a kasnije i vakcinacije. Na nivou pet mjeseci 2021 godine ostvareno je povećanje turističkog prometa u odnosu na 2020 za 37,37%, a u odnosu na isti period 2019 smanjenje turističkog prometa je bilo za 68,74 odsto, odnosno index ostvarenja je bio 31,54 odsto“, navodi se u saopštenju.

Poručuju da treba hitno napraviti plan pripreme turističke sezone 2022. godine, odnosno akcijski plan nastupa Crne Gore na organizovano turističko tržište, prije svega Zapadne Evrope, ali i ostalih emitivnih tržišta.

„Ostalo je još nepun mjesec i po za ugovaranje organizovanih dolazaka sa prioritetnih tržišta“, napominju Ratković i Ivančević.

Prema njihovim riječima, prioriteti u strateškom upravljanju moraju biti uvođenje intehralnog turističkog informacionog sistema, donošenje inoviranog Master plana razvoja turizam do 2040 godine, odmrzavanje izrade PPCG do 2040 godine, koje je nadležno ministarstvo zamrzlo odmah po preuzimanju dužnosti, inoviranje Marketing strategije turizam CG, donošenje nove Strategije razvoja ljudskih resursa u turizmu, reforma destinacijske turističke organizacije na principima PPP i donošenje operativnog plana oporavka turizam Crne Gore do 2024. godine.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije